Najnovije vesti
Vesti Društvo
Smiljana (58) iz Kladova živi od socijalne pomoći i u nemaštini, a sada strahuje da će OSTATI BEZ STANA

Smiljana (58) iz Kladova živi od socijalne pomoći i u nemaštini, a sada strahuje da će OSTATI BEZ STANA

Smiljana Ilić (58) iz Kladova već godinama se bori sa birokratijom, od čega, kako kaže ne odustaje, ali sve više strahuje da će ostati bez stana. Ova žena je ostala bez bez posla 2004. godine i od tada živi od socijalne pomoći od 8.200 dinara mesečno. Sa druge strane, JKP "Jedinstvo" traži da se izmire sva zaostala dugovanja za komunalije.

Smiljana Ilic iz Kladova pokazuje dokument Foto: Privatna arhiva
Smiljana Ilic iz Kladova pokazuje dokument

- Živim u jednosobnom stanu od 38 kvadrata. Vodu, iako trošim četiri kubika, zaračunavano mi je kao da trošim 400 kubika. To je kao da imam pet bazena. Stavlja mi se na teret dug za grejanje i vodu od 2005. godine, kao i rastur vode za ceo ulaz za period od 10 godina, plus kamate i drugi troškovi. Dug je 2008. dostigao skoro 400.000 dinara - naglašava Smiljana.

Kada je sudski izvršitelj izašao na lice mesta, konstantovana je nemogućnost plaćanja zbog nemaštine i predloženo je da se postupak obustavi, što je mirovalo do 2013. godine.

- Zbog dugovanja za grejanje i vodu tužena sam četiri puta. Svaki put mi je sudski izvršitelj popisivao pokretne stvari i svaki put je doneto rešenje o nemogućnosti naplate dugovanja zbog nemaštine. Za izvršitelja Radomira Milojevića zaista imam samo reči hvale. Od 2008. do 2013. godine nisam tužena. A onda ponovo počinjem da dobijam račune za vodu i grejanje. Stan koji je vredi 24.000 evra, trebalo je da bude prodat za 3.300 evra, jer nije bilo zainteresovanih za kupovinu na licitaciji. Obratila sam se u decembru 2018. godine Privremenom organu opštine Kladovo, koji su mi izašli u susret i doneli odluku da izmire moja dugovanja a kamate i zajednička voda za ceo ulaz otpišu. Opština i Centar za socijalni rad su dostavili sudu dokumentaciju o izvršenim uplatama, ali nije navedeno za koji period su izvršene uplate, odnosno da je to isplata za sva dugovanja do 31. decembra 2018. godine. Tako su iz JKP-a tvrdili da su uplate Centra za socijalni rad pokrile najstarija dugovanja od 2005. pa nadalje, kao i da nije postojao nikakav sporazum o otpisu dugovanja jer za to nema dokaza, iako su to bila zastarela potraživanja. Tako ispada da posle uplata opštine od 455.700 dinara ja i dalje dugujem 433.552 dinara - kaže naša sagovornica.

Još više zbunjuje što računi stižu na ime njene ćerke Nataše.

- Od 1996. godine sam vlasnik stana. Međutim, kada mi je suprug preminuo, rešila sam da sklopim ugovor o poklonu stana sa ćerkom Natašom. Međutim, taj ugovor nije validan jer nije izvršen prenos vlasništva. Posle toliko neprospavanih noći, aritmije i hronične nesanice postavljam sebi pitanje hoću li imati snage da i dalje preživljavam iste stvari . Ne mogu da obezbedim pravnu pomoć jer nisam u situaciji - dodaje naša sagovornica.

JKP "Jedinstvo": Postupamo po zakonu

Vasa Jovanović, izvršni direktor za pravne poslove u JKP "Jedinstvo", tvrdi da je ovo preduzeće ispoštovalo zakon.

- Svi neka na sudu iznesu dokaze i to će biti prava istina. Godinama ne plaća račune, nije ni dolazila da sklopi reprogram. Mi postupamo po zakonu, a na sudu će se sve utvrditi – kazao je Jovanović.