"Progon, kriminalizacija i pokušaj ukidanja vlade Katalonije"

Španski Vrhovni sud povrdio je u petak odluku prema kojoj predsednik katalonske vlade Kim Tora mora da napusti svoju funkciju.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

19:50

EPA-EFE/ QUIQUE GARCIA/ arihva

Tora (56) je u decembru osuđen na godinu i po zabrane obavljanja javnih dužnosti.

Centralna izborna skupština, administrativno telo zaduženo za izbore u Španiji, pre nedelju dana je saopštila da kako Torina akreditacija poslanika izabranog u parlamentu Katalonije ne vredi i da mora da napusti dužnost predsednika katalonske vlade na koju je došao posle regionalnih izbora u Kataloniji održanih 21. decembra 2017. godine.

Tora je bio uložio žalbu Vrhovnom sudu koji ju je u petak odbacio, a katalonske stranke koje zagovaraju nezavisnost najavile su da će ga podržati u ostanku na poziciji.

Konačno rešenje ovog slučaja moglo bi da se dogodi tek za nekoliko nedelja, prenosi Hina.

Viši sud pravde Katalonije osudio je u decembru Toru jer je tokom predizborne kampanje u aprilu odbio da skine simbole podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti sa javnih površina.

Tora je optužio sud za pristrasnost nazvavši presudu "političkim procesom", a Španiju je optužio za "progon, kriminalizaciju i pokušaj ukidanja vlade Katalonije"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: