Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Procurile SKRIVENE PORUKE koje su Hari i Megan poslali kraljevskoj porodici: Sada je sve jasnije!

Procurile SKRIVENE PORUKE koje su Hari i Megan poslali kraljevskoj porodici: Sada je sve jasnije!

Britanska kraljevska porodica je bila zapanjena kad su princ Hari i Megan Markl objavili da napuštaju svoje kraljevske dužnosti. Pažljivom analizom saopštenje koje su objavili otkriva mnogo više nego što se da videti na prvi pogled, piše “San”.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
hari megan Foto: facundo arrizabalaga / EPA;
hari megan

Između redova pažljivo izabranih reči vide se emocije para prema drugim članovima kraljevske porodice i samoj instituciji monarhije, kao i njihova borba s mentalnim zdravljem. Stručnjaci kažu da se čak vidi i njihov plan da sina Arčija odgajaju na drugačiji način od onog na kojem je odrastao njegov otac.

Foto: Profimedia / Profimedia

Psiholog Džo Hemings ukazuje na sledeće.

Šta znači "progresivna, nova uloga u okviru ove institucije"

Uvodni deo saopštenja: navodi se da Hari i Megan žele da stvore sebi “progresivnu, novu ulogu u okviru ove institucije”.

Iako je ovo “pitomo” saopšteno, fraza govori da par vidi sebe kao ključne aktere koji menjaju igru u arhaičnoj instituciji koja se opire promenama.

Hari i Megan
Foto: NIGEL RODDIS / EPA;
Hari i Megan

-Želja da stvore sebi “progresivnu, novu ulogu” ukazuje da oni misle da je kraljevska porodica zastarela i van kontakta sa stvarnošću. Takođe govori o početku kraja njihovog učešća u kraljevskom životu. Formalne, pompezne, “pametne” reči poput “u okviru ove institucije” još jednom ukazuju da se oni ne osećaju dobro što su deo nečeg toliko arhaičnog – naveo je Hemings za “San”.

Pročitajte još

Šta znači upotreba termina “refleksija i unutrašnje diskusije”

Ova fraza govori o njihovoj borbi sa mentalnim zdravljem, na koju su oboje ukazali tokom protekle godine. Hari i Megan su u dokumentarnom filmu emitovanom u oktobru izneli svoje emotivne probleme. Dok je Megan govorila o svojoj novoj ulozi majke, udate žene i nove članice kraljevske porodice, Hari se otvorio i priznao da on i njegov brat, princ Vilijam, “idu odvojenim stazama” kroz život. On je takođe ponovio da je smrt njegove majke, princeze Dajane, “živa rana”.

Sa sinom Arčijem
Foto: HENK KRUGER / EPA;
Sa sinom Arčijem

Šta znači upotreba navodnika

U saopštenju se često izražava podrška kraljici Elizabeti II, ali upotreba navodnika kad govore o nameri da se povuku kao “stariji članovi” porodice i rade kako bi postali finansijski nezavisni govori da nisu srećni što su u senci princa Vilijama.

Prinčevi Hari i Vilijam
Foto: Will Oliver / EPA;
Prinčevi Hari i Vilijam

-Upotreba navodnika govori da se osećaju sporednima, istisnutim iz bilo koje stvarno ozbiljne uloge. To što žele finansijsku nezavisnost na kraju mora dovesti do odricanja od njihovih titula, zaštite i doma – objašnjava Hemings, dodajući da nije siguran da su oni svesni da će se to verovatno i dogoditi.

On je ocenio da njihova podrška kraljici znači da samo žele da ne prekinu sve veze sa porodicom i da su posebno naklonjeni Elizabeti II.

Pročitajte još

Šta znači deo o vaspitanju Arčija

Princ Hari, koji je odrastao u palatama i pohađao privatne škole, želi drugačije vaspitanje za svog sina Arčija, koji se rodio u maju prošle godine.

- Deo u kojem pominju vaspitanje Arčija u skladu s kraljevskom tradicijom, ali isticanje da im treba prostora kao da reflektuje Harijevu mentalnu borbu s načinom na koji ga je majka tretirala i kako je sam odrastao. Takođe implicira da deca Kejt i Vilijam odrastaju u krutoj, staromodnoj i nezdravoj okolini – navodi Hemings.

Portal Pagesix.com piše da su Hari i Megan požurili sa svojim bombastičnim saopštenjem – koje su mediji u međuvremenu prozvali Megzit praveći paralelu sa izlaskom Britanije iz Evropske unije – kako ih ne bi pretekao britanski tabloid.

“San” je dobio uvid u unutrašnju stranu priče o statusu kraljevskog para, pa su Hari i Megan požurili da objave svoje planove prevremeno u sredu, pre nego što su uopšte stigli i da obaveste kraljicu. Drama je počela još pre Božića, kad je Hari pozvao svog oca, princa Čarlsa, da predloži sporazum prema kojem bi on i Megan napustili neke dužnosti, povremeno živeli u inostranstvu i sami zaraživali. Čarls je zatražio pismeni predlog pre dalje diskusije i Hari mu je izneo plan, a potom je zatražio i sastanak sa kraljicom. Ona je odgovorila da neće diskutovati o njegovoj promeni kraljevske uloge dok ne reši sve u detaljima s ocem. Elizabeta II je svom unuku dala strogo uputstvo da ništa ne objavljuje.

Porodica je trebalo krajem ovog meseca da diskutuje o svemu, ali su Hari i Megan požurili da sve objave kad su se mediji dokopali informacije.