Najnovije vesti
Kultura Vesti
Upoznajte svet umetnosti uz poklon knjigu u "Blicu"

Upoznajte svet umetnosti uz poklon knjigu u "Blicu"

Kako su nastala najčuvenija umetnička dela i koje tajne kriju, saznajte uz poklon knjigu ovog ponedeljka u "Blicu".

Dečija knjiga ponedeljkom u "Blicu" na poklon Foto: RAS Srbija
Dečija knjiga ponedeljkom u "Blicu" na poklon

“Blic” svim čitaocima u ponedeljak, 13. januara, poklanja knjigu "Vodič kroz najpoznatija umetnička dela" koja će starije podsetiti na vrhunska dostignuća, a najmlađe upoznati sa prelepim svetom umetnosti.

Najstarije poznate slike naslikane su na zidovima pećina u vreme paleolita, pre oko 30.000 godina, a potom su se istakle one na zidovima grobnica faraona u starom Egiptu, pa na zidovima palata na Kritu, na keramici u antičkoj Grčkoj, na podovima i freskama u starom Rimu. Pojavom hrišćanstva slike su prešle na zidove, tavanice i oltare crkava. U srednjem veku kreativnost u slikanju izražavala se i preko rukopisnih ilustracija i vitraža na prozorima.

Kroz istoriju, izdvojile su se slike koje su ostavile veliki trag u likovnoj umetnosti i koje i danas važe za najlepše i najčuvenije.

“Oplakivanje Hrista”, “Rađanje Venere”, “Mona Liza”, “Mlade plemkinje”, neka su od najpoznatijih remek – dela vekovima unazad. Saznajte u “Vodiču kroz najpoznatija umetnička dela” kako su ih autori ovih slika stvorili i šta ih je inspirisalo.

Pored ovih, otkrićemo vam i zbog čega je slika Jana Vermera “Devojka sa bisernom minđušom” proglašena za najlepšu sliku u Holandiji, šta predstavlja “Povratak bludnog sina”, velikog Rembranta van Rajna i zbog čega mnogi misle da je to “najbolje delo ikad naslikano”, te šta je inspirisalo Teodora Žerikoa da naslika “Splav Meduze”.

Likovna umetnost je savršen primer za staru latinsku poslovicu da o ukusima ne treba raspravljati. Ne postoji jednoglasan odgovor na pitanje koja je najlepša slika svih vremena ili ko je najbolji slikar. Odgovor će sam doći kada budete stali ispred nekog dela koje će vam oduzeti dah.

Neka ova mini-galerija kroz vekove ljudske kreativnosti - od Đota do Fride - bude podsticaj da krenete dalje u sopstvenu potragu za omiljenim umetnikom ili stilom koji će vas inspirisati i zadiviti.

Stoga ne propustite u ponedeljak svoj primerak “Blica” i upoznajte se sa najpoznatijim delima najvećih slikara u istoriji.

Čitajte “Blic”!