Mitropolija crnogorsko-primorska ima 11,2 miliona kvadrata 1Foto: Beta/AP Photo/Risto Božović (arhiva)

Ukupna površina nepokretnosti upisana na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu, manastir Ostrog, Eparhiju budimljansko-nikšićku i druge eparhije u Crnoj Gori je 11.246.673 kvadratna metra

Od čega 11.184.984 kvadratna metra zemljišta i 523 objekta, podaci su crnogorske Uprave za nekretnine od 2008. godine.

Na Eparhiju mileševsku upisani su crkva Svete Petke, manastir Svetog Nikolaja, hram Svetog Prokopija i Svetog Vasilija Ostroškog, prenosi Sputnjik.

Na Eparhiju budimljansko-nikšićku upisan je manastir Đurđevi stupovi, a deo nekretnina vodi se i na Beogradsku patrijaršiju – pomoćne zgrade od oko 54 kvadratna metra i dvorište od 414 metara kvadratnih u Baru.

Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori stupio je na snagu pre dva dana, ali još nije jasno kada i kako će nadležni državni organi zatražiti proveru vlasništva imovine Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj nisu zainteresovani za način primene Zakona i navode da ih jedino zanima njegovo povlačenje, prenosi Srna, zbog čega najavljuju inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona.

Zakon o slobodi veroispovesti predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari