Biznis
RADNA SNAGA - NEREŠIV PROBLEM Radnici iz Severne Makedonije, Albanije, Azerbejdžana, Tadžikistana sve češći na srpskim gradilištima

RADNA SNAGA - NEREŠIV PROBLEM Radnici iz Severne Makedonije, Albanije, Azerbejdžana, Tadžikistana sve češći na srpskim gradilištima

Radne snage u Srbiji nema dovoljno jer odlazi u inostranstvo zbog boljih uslova rada, i sve će biti teže nadoknaditi taj nedostatak. Uskoro neće imati ko da održava infrastrukturu, upozoravaju iz Privredne komore građevinske industrije Srbije.

gradjevinci radnici gradjevinci  vrucina toplota u gradu foto Nenad Mihajlovic Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
gradjevinci radnici gradjevinci vrucina toplota u gradu foto Nenad Mihajlovic

Radnici iz Severne Makedonije, Albanije, Azerbejdžana, Tadžikistana, Turske… To je sve češće svakodnevica na gradilištima u Srbiji. Takvi radnici uglavnom rade na privremenim poslovima ili na crno i najčešće obavljaju najteže fizičke poslove, jer nisu dovoljno kvalifikovani.

Radnici
Foto: Klix / RAS Srbija
Radnici

Oni stručniji, koji pripadaju armiji domaće radne snage, a među njima su i bravari, metalostrugari, vozači, sve više se iseljavaju iz zemlje, jureći za boljom zaradom. Kako ističe Goran Rodić, potpredsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije, problem je u tome što je manjak stručnog kadra sve teže nadoknaditi.

Problemi će se samo gomilati

"Domaća operativna i građevinska industrija odavno su ugušene, a radna snaga se već godinama odliva zbog bolje plaćenih poslova i uslova rada u inostranstvu. Najveći problem je što nam nedostaju majstori različitih profila, zanatlije, kvalifikovani rukovaoci mašinama…", ističe Rodić i dodaje da je rešenje u dualnom obrazovanju, podmlađivanju zanatskog kadra, povećanju plata i poboljšanju uslova rada.

Isti problem tišti i razvijene ekonomske sile, koje su zbog toga morale da otvore granice za rad strancima. Kod nas ne postoje zvanični propisi za masovniji uvoz radne snage, sem predloženih izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca, kojim se pojednostavljuje postupak prilikom izdavanja radnih dozvola strancima po osnovu zapošljavanja.

Pročitajte još

Osim trenutnog nedostatka radne snage, odlazak stručnih kadrova, koje nema ko da zameni, u budućnosti će stvoriti još veće probleme. Zbog toga, ocenjuje Rodić, u Srbiji uskoro neće imati ko ni da održava infrastrukturu – puteve, železnicu, termoelektrane…