Najnovije vesti
Vesti Svet
Da li će crnogorska vojska ostati u Iraku, zavisi od NATO

Da li će crnogorska vojska ostati u Iraku, zavisi od NATO

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da će od stava NATO i procene bezbednosne situacije zavisiti da li će crnogorski vojnici biti deo misije Alijanse u Iraku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
NATO Foto: Profimedia / RAS Srbija
NATO

Crnogorsko ministarstvo je objavilo da prati situaciju na Bliskom istoku u svetlu eskalacije tenzija prethodnih dana i da će o slanju vojnika u taj region odlučivati nakon procene bezbednosne situacije.

Da li će crnogorski vojnici biti deo NATO misije u Iraku, zavisiće od stava NATO o buducnosti ove misije, kao i procene bezbednosne situacije, navodi ministarstvo, prenela je RTCG.

"Preuranjeno je govoriti bilo šta o tome kad, i da li će neki crnogorski vojnik biti angažovan u misiji u Iraku. Crna Gora ostaje posvećena međunarodnim misijama, kao i do sada, u saradnji sa našim partnerima", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila odluku Saveta za bezbednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u ovu misiju.

Istom odlukom predviđeno je da crnogorski vojnici budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gde bi mogli biti upućeni jedan ili dva oficira.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane ranije je saopšteno da postoji mogućnost da se odloži slanje crnogorskih vojnika u ovu misiju, iako, kažu, ono nije bilo predviđeno pre sredine godine.