Najnovije vesti
Vesti Svet
IRAN POZIVA “Boing” i sve zainteresovane strane da učestvuju u istrazi pada aviona

IRAN POZIVA “Boing” i sve zainteresovane strane da učestvuju u istrazi pada aviona

Američki nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) prihvatio je poziv Irana da učestvuje u istrazi nesreće ukrajinskog aviona u Teheranu. Centar za reakcije te agencije je primio službeno obaveštenje od Irana o padu aviona Boing 737-800 u kojem je poginulo svih 176 ljudi i NTSB je odredio predstavnika za istragu te nesreće.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ukrajina avion Foto: abedin taherkenareh / EPA;
ukrajina avion

-NTSB je odgovorio našem glavnom istražitelju i najavio akreditovanog predstavnika, izjavio je Farhad Parvarešs, predstavnik Irana pri Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplovstva, dela Ujedinjenih nacija.

Foto: Sergey Dolzhenko / EPA;

Kanada, koja je imala najviše putnika na tom letu, takođe je odredila stručnjaka, dok je tim iz Ukrajine već razgovarao sa Teheranom, potvrdio je Parvareš i poručio da je Iran spreman da obezbedi konzularne prostorije i vize za akreditovane istražitelje.

Takođe su obaveštene Švedska i Avganistan, čiji građani su bili u tom avionu, kao i Francuska kao jedna od zemalja gde su izrađeni motori za avion. Predstavnik Irana pri Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplovstva negirao američke i kanadske tvrdnje da je avion slučajno oboren i rekao da je Iran za potpunu i transparentnu istragu nesreće.

-Za nas kao Irance ovo je tragedija i katastrofa, rekao je Parvareš, izrazivši saučešće rođacima poginulih.

-Mislim da bi to trebalo da zadržimo čisto tehničko veštačenje i ne mešamo ga sa političkim tenzijama u regionu. Trebalo bi ostaviti stručnjacima da istraže i naprave svoj izveštaj, rekao je Parvareš.

Pročitajte još

Iran: Optužbe o padu aviona su velike laži SAD

Iran je odbacio optužbe američkih zvaničnika da su avion oborili iranski projektili kao velike laži.

-Niko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se dokaže da je ta tvrdnja bila prevara, poručio je portparol iranske vlade Ali Rabiei, dodajući da je delegacija iz Ukrajine već u Iranu. -Pozdravljamo učešće svih zemalja koje su izgubile svoje građane u nesreći. -

POZIV BOINGU

Iran je takođe pozvao kompaniju Boing da uzme učešće u istrazi o padu aviona, nakon što su američki zvaničnici saopštili da je vrlo verovatno da je avion nenamerno oborila iranska protivavionska raketa. Iranska državna agencija IRNA citirala je portparola iranskog ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da je Iran pozvao Ukrajinu i Boing da učestvuju u istrazi.

Portparol Abas Musavi rekao je i da Iran pozdravlja učešće eksperata iz svih zemalja iz kojih dolaze nastradali u tragičnom padu aviona. U danu kada je avion pao načelnik iranske organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedzadeh je poručio da crne kutije, koje su pronađene, neće biti predate "Boingu".

U međuvremenu je Iran pozvao sve zainteresovane strane da učestvuju u istrazi, a portparol vlade je rekao da, prema međunarodnim pravilima, učešće u istrazi o padu aviona mogu da uzmu Iran, kao država u kojoj se nesreća dogodila, aviokompanija i država koja je vlasnik aviona, odnosno Ukrajina, fabrika čiji je avion - Boing, kao i zemlja u kojoj je napravljen motor aviona, Francuska.