Ekspanzija privatnih trgovaca oružjem dok državna namenska industrija grca u dugovima

Kako su prethodnih godina privatni trgovci oružjem doživeli ekspanziju, dok državna namenska industrija grca u dugovima i iz godine u godinu gubi trku na tržištu sa privatnicima?
Ekspanzija privatnih trgovaca oružjem dok državna namenska industrija grca u dugovima
Foto: Pixabay (ilustracija)
Afera "oružje" raste iz dana u dan. Novinari otkrivaju sve više informacija o tome kakvo je stanje u državnim firmama, a koliko su, u odnosu na njih, prethodnih godina, privatni kupci oružja privilegovani.
 
U najnovijem broju nedeljnik NIN saznaje da je tokom "ofanzive" povlašćenih privatnih trgovaca oružjem kratkih rukava ostao i Jugoimport SDPR. Kao primer navode privatnu firmu sa kojom se povezuje otac ministra policije Branko Stefanović.
 
"Mereno poslovnim prihodima SDPR je 2016. bio 740 puta veći, a dve godine kasnije, samo osam, pet puta veći od GIM-a. U istom periodu neto dobit Jugoimporta je smanjena za 56 odsto, sa četiri i po na dve milijarde dinara, dok je profit GIM-a uvećan sa milion sa 148 miliona dinara", piše NIN.
 
U tekstu se navodi i da je još uočljivije da Jugoimport trku sa privatnim trgovcima gubi na stranim tržištima i to u periodu kada je bila pojačana potražnja za srpskim oružjem. "220 miliona dolara bili su prihodi Jugoimporta od prodaje oružja strancima u 2016, a posle dve godine, nakon što su primat preuzeli privatni trgovci, izvozni prihodi SDPR-a su pali na 110 miliona dolara", dodaje NIN.
 
Novinari dolaze do zaključka i da su privilegovani privatni kupci uglavnom povezani sa vrhom Srpske napredne stranke. Tako je list Nedeljnik istraživao ko sve dobija dozvole kojima država daje mogućnost privatnim firmama da trguju naoružanjem i vojnom opremom.
 
"Jedna od tih firmi je 'Luknes' iz Kruševca. Firma je dobila dozvolu za trgovinu oružjem 2014. godine, a osnovana je u decembru 2013. Ova firma se iste godine kada je dobila dozvolu za trgovinu, pojavila kao posrednik u poslu trgovine oružjem u 'Krušiku' za potrebe jedne egipatske firme, a u 'Krušiku' se tada pričalo, prenose sagovornici Nedeljnika, da je vlasnik firme Nebojša Gašić rodbinski povezan sa Bratislavom Batom Gašićem, tadašnjim ministrom odbrane, a sadašnjim direktorom BIA" , navodi "Nedeljnik".
 
Prema izvorima lista "Danas", dok privatni trgovci oružjem profitiraju najznačajnija domaća vojna fabrika - "Zastava" iz Kragujevca, tone pod teretom dugova od 17 milijardi dinara i gubitaka od oko 30 miliona evra. 
 
Kako piše N1trenutno u Srbiji 233 privatne kompanije i firme imaju dozvolu da trguju oružjem, a broj izdatih dozvola iz godine u godinu raste.
  • Paja

    10.01.2020 13:27
    Desetljecima humano skuplja informacije i prljavstine o sudijama,tuziocima,advokatima i policajcima,privrednicima i politicarima. Daje legitimacije mafijasima uz licence i fransize za promet i distribuciju opijata. Iznosi novac na Kipar. Vraca taj novac kroz potpuno nepoznate investicione fondove cime se kupuju firme u privatizaciji.Sve vreme kontrolise izvoz naoruzanja,fabrike,institut. Da nisam glup,pomislio bi da je to organizovano i da neko bas sretno trlja ruke, diveci se nasoj zemlji i gradjanima.
  • Zdena

    10.01.2020 11:17
    Ekonomija, prva lekcija: zarada je mnogo bolja ako ne plaćaš dobavljače...
  • Salamander

    10.01.2020 10:03
    use nase i podase
    Ovo je "narod" koji ne poštuje nasleđe, kulturu, arhetipske ROĐENE vrednosti.
    Ali zato poštuje gazde, feudalce, "autoritete".
    Čisto mazohistički narod :(


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija