Iran, Tramp i raketni napad: Da li je Teheran namerno izbegao američke žrtve

Satelitski snimci pokazuju uništene delove vojne baze - ali su drugi projektili sleteli daleko od nje.

 

Iračke snage bezbednosti skupljaju ostatke projektila u oblasti Bardah Raš
Getty Images
Iračke snage bezbednosti skupljaju ostatke projektila u oblasti Bardah Raš

 

U ranim jutarnjim časovima 8. januara, Iran je započeo napad na iračke baze u kojima su smešteni američki vojnici - ovo je bila odmazda za ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija koje je naredio predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

Uprkos žestokom upozorenju Teherana da će Sjedinjene Države platiti visoku cenu za Sulejmanijevo ubistvo, u napadima nije bilo povređenih, kaže Tramp.

Da li je, Iran namerno izveo napad tako da žrtava zapravo ni ne bude?

Šta kažu u Iranu i Sjedinjenim Američkim Državama?

U saopštenju Iranske revolucionarne garde navodi se da je „desetine projektila" lansirano u sredu ujutru kako bi se „uništila vojna baza terorista i agresorske vojske Sjedinjenih Država u Al Asadu", centru američkih vojnih operacija u zapadnom Iraku.

Iranska novinska agencija Tansim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi, prenela je da su korišćene rakete Feteh-313 i Kiam, kao i da američke trupe nisu uspele da ih presretnu jer su bile opremljene kasetnim bojevim glavama. Ove bojeve glave su takođe izazvale „desetine eksplozija" u Al Asadu, navodi agencija.

https://twitter.com/PressTV/status/1214985040737787905


Američko ministarstvo odbrane objavilo je informaciju da je iz Irana lansirano više desetina balističkih projektila i da su napadnute dve vojne baze u Iraku: Al Asad i Irbil, u poluautonomnoj oblasti Kurdistan.

Tramp je rekao da među američkim trupama nema žrtava u napadu, kao i da je na bazama načinjena „minimalna šteta". On je rekao da je ovo „posledica preduzetih mera, trupe su preraspoređene i sistemi upozorenja su dobro funkcionisali".

„Deluje kao da se Iran povlači", na kraju je rekao Tramp.

Međutim, jedan od visokih vojnih zvaničnika general Mark Majli rekao je da veruje da je napad isplaniran da bude smrtonosan.

Rekao je da je „njegova lična procena" da je Iran „nameravao da uništi građevine, vozila, opremu i avione, da izazove ljudske žrtve".

 

Američke snage u Iraku
BBC

 


Šta su projektili zapravo pogodili?

Zvaničnici iračke vojske, koja takođe nije pretrpela žrtve, izjavili su da su 22 projektila pogodila bazu u sredu ujutru u periodu između 01:45 i 02:15. Od toga je 17 projektila ispaljeno na bazu Al Asad.

Satelitske fotografije koje je snimila kompanija Planet labs za potrebe Midlberi instituta za međunarodne studije pokazuju barem pet srušenih zgrada u bazi Al Asada.

„Na nekim lokacijama deluje kao da su projektili pali pravo u centar zgrade", izjavio je Dejvid Šmerler, analitičar u Midlberi institutu, za NPR.

 

Šteta u vojnoj bazi Al Asad
BBC

 


Ispostavilo se da neki projektili nisu pogodili ciljeve. Dva projektila namenjena Al Asad bazi su pala u oblast Hitan, zapadno od grada Hit, i nisu eksplodirala.

Fotografije ostataka tih projektila pojavile su se na društvenim medijima.

https://twitter.com/Hamzoz/status/1214816555562917889


Iračka vojska je objavila da je Iran gađao bazu Irbil u severnom Kurdistanu sa pet projektila. Nije objavljeno koliko je projektila pogodilo bazu, ali je državna televizija prenela informaciju da su dva projektila pala u selo Sidan, udaljeno 16 kilometara od Irbila, a treći projektil pogodio je oblast Bardah Raš, koja se nalazi 47 kilometara od baze.

Reporteri su fotografisali snage bezbednosti koje skupljaju ostatke projektila iz kratera, nastalog posle udara u Bardah Raš.

 

Pieces of Iranian missile near town of al-Baghdadi, Iraq - 8 January 2020
Getty Images
This is the most direct assault by Iran on the US since 1979

 

Da li je Iran pokušao da izbegne nanošenje žrtava SAD?

Izvori iz američke vlade, kao i vlada nekoliko evropskih država, rekli su agenciji Rojters da veruju da su u Iranu želeli da demonstriraju odlučnost, ali da je napad isplaniran tako da ne bude žrtava kako ne bi došlo do eskalacije krize.

Novinar CNN-a Džejk Teper citirao je zvaničnika iz Pentagona koji je izjavio da je Iran „namerno izabrao mete na kojma neće biti ljudskih žrtava".

https://twitter.com/jaketapper/status/1214895207021502464


Vašington post prenosi izjave američkih zvaničnika koji kažu da su znali u utorak popodne da će Iran napasti američke ciljeve u Iraku, iako nije bilo tačno poznato koje.

Upozorenje je stiglo od obaveštajnih izvora, kao i razmene informacija u Iraku, u kojima se spominjalo da će Iran započeti napad.

Dejvid Martin, dopisnik iz Pentagona za televiziju CBS, BBC partnera u Americi, kaže da mu je izvor iz ministarstva odbrane rekao da su SAD bile upozorene da će doći do napada, nekoliko sati pre nego što se on odigrao, zbog čega su se trupe sakrile u bunkere.

Izvor je objasnio da je upozorenje stiglo zbog presretanja satelitske komunikacije, što je isti sistem koji se koristi pri otkrivanju nuklearnih testova u Severnoj Koreji.

Međutim, Martin je rekao da ne zna nikoga, između ostalog ni visoko pozicionirane oficire, koje je unapred informisao irački premijer. On se nije složio sa spekulacijom da je Iran ciljao tako da ne nanese žrtve.

„Činjenice da smo pomerili trupe spasila je živote američkih vojnika", izvor je rekao Martinu.

„Da li je to bilo namerno ili je posledica nedostatak i nepreciznosti projektila, trenutno nije moguće saznati. Međutim, lansiranje dalekometnih projektila prema američkim bazama nije najbolji način da izrazite stav", kaže BBC novinar u oblasti odbrane Džonatan Markus.

„Kad pogledate satelitske fotografije i koliku su štetu izazvali iranski projektili u Al Asad bazi, deluje kao da su uništile nekoliko zgrada, a nedostatak žrtava je najverovatnije posledica sreće, a ne namere", dodaje Markus.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC