Potpredsednik DSK o pregovorima s PS: Niti dajemo niti tražimo više od onoga što nam pripada 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri izjavio je večeras da su u toku razgovori o koaliciji sa Pokretom Samoopredeljenje (PS) u kojima niti daju, niti traže više od onoga što im pripada.

Po njegovim rečima, bez DSK na Kosovu ne postoji rešenje ili izbor.

„Niko bez relativne većine nije dobar, to važi i za Kurtija. Nije tako lako postići dogovor. Takođe smo eliminisali mogućnost novih izbora, postoji mogućnost i spremnost da se postigne dogovor“, rekao je Haziri za prištinsku televiziju KTV.

Naveo je da razgovaraju o „konkretnim opcijama“.

„Predloge su davale obe strane, a postignut je i dogovor da se u bilo kojem trenutku mogu sastati lideri. Biće sastanaka. Počeli smo sa nedeljnim, a zatim svakodnevnim sastancima“, kazao je on.

Haziri je rekao da su jednostrane akcije, poput izbora predsednika Skupštine Kosova bez dogovora, stvorile nove okolnosti i prisilile su ih da se vrate na „diskusiju o strukturama“.

Negirao je sukobe unutar DSK-a rekavši da su sve to nagađanja.

Odbio je kao neistinite ocenio tvrdnje da ima posebne veze s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i naveo da  nema drugih veza s njim sem institucionalnih.

On je isključio mogućnost da bude kandidat za predsednika Kosova o čemu je takođe bilo spekulacija u javnosti.

Po njegovim rečima, dok se ne postigne sporazum, mora postojati strpljenje i pregovore DSK i PS nazvao „životom demokratije“.

DSK je večeras objavio da je predstavio svoje zahteve PS, ne dajući detalje.

„Sva nagađanja i hipoteze koje su prisutne večeras u medijima o današnjim diskusijama DSK i PS su neistinita. DSK je u dobroj volji da se postigne sporazum predstavio svoju ponudu za koaliciju s PS“, piše u saopštenju DSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari