PORAŽAVAJUĆE! DECA RAĐAJU DECU! 786 maloletnica porodilo se 2018. godine
Foto: Shutterstock

Alarmantno: STATISTIKA O TRUDNICAMA U SRBIJI

PORAŽAVAJUĆE! DECA RAĐAJU DECU! 786 maloletnica porodilo se 2018. godine

Društvo -

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku čak 48 devojčlica mlađih od 15 godina dobilo bebe pretprošle godine, a stručnjaci upozoravaju da su rane trudnoće opasne i za mame

Čak 48 devojčica mlađih od 15 godina, od kojih većina nije završila ni osnovnu školu, porodilo se tokom 2018. godine, dok je ukupno čak 786 maloletnica u toj godini na svet donelo bebu, alarmantni su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS)!

Naime, prema tim informacijama, u 2018. godini rođeno je ukupno 63.975 beba, a među majkama te dece nalazi se čak 48 njih koje nisu proslavile ni 15. rođendan.

Komplikacije

Najviše takvih mladih majki, koje su iz školske klupe otišle u porodilište, jeste iz Vojvodine, odnosno 21 njih, dok je osam iz beogradskog regiona, šest iz Šumadije i zapadne Srbije, a 13 iz južne i istočne Srbije. Dvema od tih majki mlađih od 15 godina to je bilo čak drugo dete.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica Odeljenja dnevne bolnice GAK „Narodni front“, kaže za Kurir da svaka trudnoća u ranom uzrastu spada u trudnoće visokog rizika, jer deca koja imaju 12, 13 i 14 godina nisu fizički, ali ni emocionalno spremna da iznesu trudnoću i porođaj.

foto: Printscreen

- Brojne su komplikacije koje mogu nastati kod maloletničkih trudnoća. Zbog psihološke nezrelosti i hormonalnog disbalansa može doći do problema sa radom štitaste žlezde, zatim trudnice mogu imati problema sa visokim pritiskom, prevremenim porođajem, infekcijama, a jako često se rađaju i deca sa manjom telesnom težinom - objašnjava dr Mitrović Jovanović.

Ona kaže da se u „Frontu“ godišnje porodi nekoliko takvih devojčica, a da je sam porođaj obično jako težak, jer te devojčice ne sarađuju zato što su preplašene.

- Njihovo telo može izneti trudnoću, ali vidi se da one nisu spremne da se ostvare kao majke. Od velikog stresa i straha one ne sarađuju sa doktorima - dodaje ova doktorka, koja kaže da je vrlo važno raditi na edukaciji dece, u čemu ključnu ulogu ima porodica.

Inače, prema nekim istraživanjima, čak 16.000 maloletnica u Srbiji godišnje ostane u drugom stanju, ali se 90 odsto ovakvih trudnoća završava abortusom.

foto: Kurir

Nisu sposobne

Dečji psiholog Ana Janković kaže da deca između 12 i 17 godina nisu sposobna da samostalno odgajaju dete, ali i da je, s druge strane, abortus velika trauma, od koje se neke od tih devojčica nikada u potpunosti ne oporave. Stoga je, kako kaže, vrlo važno raditi na prevenciji.

- Sa 12 godina dete tek ulazi u pubertet i tek je tada aktivan proces formiranja mišljenja o sebi, drugima i svetu. Prirodno je da se deca u tom uzrastu i kasnije bave sobom i svojim odrastanjem, a ne brigom o drugom. Većina tih mladih mama do 17 godina retko kad i odgajaju decu, već se tim poslom bave bake i svekrve - kaže ona.

Paradoks

Čak 25 mama rodilo sa 50 godina

I dok se, s jedne strane, beleži porast broja devojčica mlađih od 15 godina koje postaju majke, sa druge strane, sve veći broj žena u optimalnim godinama za rađanje prolongira da se ostvari u ulozi majke. Tako, tokom 2018. najviše je bilo mama koje se porodilo u starosnoj dobi između 30 i 34 godina, i to 19.598 njih. A zabeleženo je i 25 mama koje su imale 50 i više godina kad su na svet donele bebu.

Dva slučaja u Pančevu

Šesnaestogodišnjakinja nije ni znala da je trudna

Poslednjih dana 2019. godine javnost je uzburkala i informacija da se šesnaestogodišnja devojčica iz okoline Pančeva porodila u sanitetu Hitne pomoći, a da prethodno nije ni znala da je trudna.

Slučaj je prijavila njena drugarica jer je devojčica krvarila sat vremena do dolaska Hitne. Nekoliko dana potom zabeležen je još jedan slučaj u pančevačkoj bolnici, gde se takođe porodila šesnaestogodišnjakinja, koja je na svet donela dečaka.

Kurir.ra/Ružica Kantar/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track