MILO ĐUKANOVIĆ GORI OD OKUPATORA: Vraća zakone prokletog cara Dukljanina
Foto: EPA

Složni: PORUKA SVEŠTENSTVA I VERNIKA

MILO ĐUKANOVIĆ GORI OD OKUPATORA: Vraća zakone prokletog cara Dukljanina

Politika -

Apel... Na tome graditi budućnost Crne Gore mogu samo bezumni i oni koji su izgubili savest i svest, čulo se juče iz manastira Duljevo

U Crnoj Gori ne stišavaju se tenzije ni dva dana otkako je na snagu stupio sporni Zakon o slobodi veroispovesti, kojim vlast predvođena predsednikom Milom Đukanovićem namerava da prisvoji vrednu imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Episkopi i politički predstavnici Srba poručuju da nijedan okupator nije doneo takav bezumni zakon, te da će sa građanima nastaviti proteste dok režim ne povuče skandalozni akt. Spremni su, kažu, životom da brane svetinje.

Otimanje hramova

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je juče da su doneli „bezakoni zakon kojim se otimaju hramovi Božji“.

foto: Zorana Jevtić

- Jedno bi trebalo da znaju ovi naši koji donose takve bezakone zakone: boreći se protiv onoga što je večno i neprolazno u Crnoj Gori, lišavaju Crnu Goru svega što je večno, iako se kunu u večnu Crnu Goru. To je bezumlje i bespamet - rekao je mitropolit.

Istakao je da nijedan okupator kroz istoriju nije doneo takvo bezumlje kakvo su doneli donosioci tog zakona.

- Sva zaveštanja onih koji su gradili ove svetinje ostavljaju prokletstvo na one koji oskrnave te svetinje. I ono što se događa je tragično - ocenio je Amfilohije posle liturgije u manastiru Duljevo i dodao da je diskriminatorski zakon zapravo poricanje Milanskog edikta o slobodi vere iz 313. godine i povratak zakonodavstvu prokletog cara Dukljanina. Kako je rekao, „na tome graditi budućnost Crne Gore mogu samo oni koji su bezumni, koji su izgubili savest i svest“.

Skupovi četvrtkom

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević tvrdi da je situacija u Crnoj Gori i dalje tenzična i da se nastavlja borba kako bi se izvršio pritisak na režim da povuče ovako usvojeni antisrpski i anticrnogorski zakon.

foto: EPA

- Naši episkopi su prvopozvani da opredele dalji vid borbe. Molebani i litije se nastavljaju četvrtkom po odluci naših episkopa, ali svi smo svesni zakletve koju smo dali na Trojičidanskom saboru da ćemo životom braniti naše svetinje. Voleo bih da ne bude nužno, ali sigurno da će DF i verujući narod ispuniti svoj zavet jer, ako nam otmu naše svetinje, onda i ne treba da postojimo kao ljudi.

Jadranka Joksimović

Ozbiljan korak unazad

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović kazala je da je usvajanje zakona u Crnoj Gori ozbiljan korak unazad u poštovanju osnovnih evropskih vrednosti koje se tiču prava manjina i verskih prava.

foto: Zorana Jevtić

Očekuje da EU u proces evropskih integracija unese jasna očekivanja u vezi s ovim pitanjem, makar onoliko koliko je od Srbije traženo.

Kurir.rs/Biljana Bojić/Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track