Ex -Yu

Kako su mediji u regionu i BiH izvještavali o Danu Republike Srpske

Kako su mediji u regionu i BiH izvještavali o Danu Republike Srpske
Foto: N.N. | Kako su mediji u regionu i BiH izvještavali o Danu Republike Srpske

BANJALUKA - Nizom manifestacija danas se obilježava 9. januar - Dan Republike Srpske. Dodijeljena su odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. U Banjaluci, patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja. Defile je održan na Trgu Krajine, a potom i svečana akademija u dvorani Borik. A sve to su pratili mediji iz regiona i BiH, svaki na svoj način.

Mediji iz regiona su i ove godine na 28. rođendan Republike Srpske pratili dešavanja u Banjaluci. Dan Republike Srpske je privukao veliku pažnju u Srbiji. 

Manifestaciji je prisustvovala i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

List "Politika" piše da je u defileu, koji je pratio veliki broj građana na banjalučkom trgu, učestvovalo više od 2.350 pripadnika policije u ešalonima, kao i predstavnika civilnog sektora, sportista RS.

Građani su imali priliku da vide najsavremeniju vojnu, policijsku i službenu opremu, kao i opremu vanredne situacije, predstavljeno je i najmodernije vozilo Despot, proizvedeno u Bratuncu, namijenjeno širokom spektru misija. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čestitao je Dan RS "našem narodu i svima koji slave”.

Takođe, beogradski list navodi da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu uručila Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem, dok su bivši fudbaler Crvene zvezde Marko Marin i trener Partizana Savo Milošević odlikovani Medaljom zasluga za narod.

Portal RTS je u svom izvještaju prenio i obraćanje Ane Brnabić koja je u čestitala rođendan "naše i vaše Republike Srpske".

"Srbija je matica koja ima obavezu da vodi brigu o srpskom narodu, ma gde on živeo. Zato volim da kažem da je nama jedan od prioriteta da ne budemo trava u kojoj će se slonovi boriti. Tih slonova je sve više, pa trava uvek nastrada", rekla je Brnabićeva.

List "Alo!" je veliku pažnju posvetio i pripadnici svečane policijske jedinice.

"Kurir.rs" je kompletnu manifestaciju prenosio uživo u tekstualnom prenosu u kojem se između ostalog navodi i čestitka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović povodom 9. januara - Dana Republike u kojoj je poručio da će "Srbija uvek voleti i podržavati Srpsku".

Izdanje ruskog "Sputnjika" na srpskom jeziku je takođe ispratilo dešavanja u Banjaluci i istaklo da su učesnici svečanog defilea su pjesmom "Junaci sa Košara" odali počast borcima stradalim na Košarama, ali se tradicionalno pjevala i poznata pjesma "Pukni zoro".

 

Hrvatski "Jutarnji list" je prenio da su "vlasti Republike Srpske organizirale u Banjaluci proslavu 9. siječnja kao dana tog entiteta, iako je Ustavni Sud BiH praznik proglasio neustavnim".

Takođe, svoj izvještaj je imao i portal "RTV Crne Gore" u kom se navodi da je u "Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije".

"Radio Slobodna Evropa" ističe da je "RS obilježila neustavni praznik uz upozorenja OHR i proteste bošnjačkih lidera".

"Dnevni Avaz" piše da je "održan svečani defile povodom - 9. januara Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još krajem marta prošle godine osporio 9. januar kao dan RS, zvaničnici manjeg bh. entiteta su organizirali dodjelu odlikovanja i još niz manifestacija".

Portal "Klix.ba" ističe da se u centru Banjaluke na Trgu Krajine ovog 9. januara "okupio veći broj građana nego istog dana prošle godine zbog svečanog defilea povodom Dana RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim". 

Portal "N1" televizije u BiH između ostalog navodi da "Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još krajem marta prošle godine osporio 9. januar kao "Dan RS", dužnosnici tog entiteta i danas organiziraju u Banjaluci svečanost koja će uključivati i defile s više od 2.400 učesnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije