Vrhovni sud Španije ne dopušta katalonskom lideru da bude evroposlanik

Vrhovni sud Španije odbio je da oslobodi katalonskog separatističkog lidera Oriola Žunkerasa, osuđenog na 13 godina zatvora zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, iako je izabran za poslanika u Evopskom parlamentu.
Vrhovni sud Španije ne dopušta katalonskom lideru da bude evroposlanik
Foto: Pixabay (ilustracija)
Bivši potpredsednik katalonske vlade bio je u pritvoru kada je u maju na listi Katalonske republikanske levice (ERC) izabran u Evropski parlament. Zbog toga nije mogao da učestvuje na konstitutivnoj sednici parlamenta i da preuzme dužnost. 
 
U oktobru je osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u organizovanju o referenduma o nezavisnosti Katalonije, uprkos zabrani španskog Ustavnog suda. 
 
Evropski sud pravde je u decembru presudio da je Žunkeras stekao pravo na poslanički imunitet kada je izabran za poslanika EP. Sud je naveo da osobe kao što je Žunkeras, izabrane za poslanike Evropskog parlamenta, "od trenutka proglašenja rezultata uživaju imunitet" da putuju i učestvuju na sednicama EP i da je špansko pravosuđe, ako je procenilo da treba da ga zadrži u pritvoru, trebalo da u najkraćem roku zatraži ukidanje imuniteta od EP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.