09. januar  2020. 17.47  | Izvor: RTV (Ana Mudrinić)

Novosadski studenti osvojili zlato u Kini za najbolju inovaciju

NOVI SAD -

Studenti Univerziteta u Novom Sadu, okupljeni u timu Pedomejšn (Pedomation), krajem decembra osvojili su prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u Kini u inovacijama u oblasti obrazovanja uz upotrebu tehnologije.

Tim " Pedomation " čini pet članova koji su patentirali VR i Egzo odelo koji učeniku omogućavaju brže i lakše učenje u okruženju, prepoznaju greške koje učenik napravi u virtuelnom svetu i ispravljaju ih. To su pokazali na primeru hirurgije, gde sistem prikuplja sve podatke korisnika i generiše ih u virtuelni svet.

"Egzo odelo je odelo koje obučemo i u tom 3D svetu imamo fizički osećaj određenih elemenata i imamo mogućnost da podignemo neki element iz tog sveta, osećamo njegovu temperaturu, gustinu", objašnjava Aleksandar Rajić.

"Hirurg na sebe stavlja virtuelne naočare i egzo odelo gde može da vidi i opipava sve što se u njemu nalazi. Postoji i learning mood , koji hirurgu omogućava da kada napravi neku grešku, sistem preuzme kontrolu nad određenim delom njegovog tela i usmerava ga na koji način da napravi rezl, koliko duboko da seče i tome slično", dodaje Olivera Pavlović.

"Osnovna ideja ovog sistema da pruži priliku stručnjacima da stiču još znanja, unapređuju se i ubrzaju proces sticanja znanja u virtuelnom svetu", ističe Jovana Adamov.

Osim toga što je tim iz Srbije osvojio zlato, imali su priliku da se upoznaju sa kineskom kulturom, obrazovnim sistemom u Kini.

"Ostalo nam je dva dana nakon takmičenja, tako da smo imali prilike da posetimo Zabranjeni grad, Kineski, zid, družimo se međusobno sa drugim timovima 0,20 0,30 Utisci su fenomenalni i jako nam je drago što smo imali priliku da odemo i na kraju krajeva - da pobedimo", zaključuje Tamara Dragojević.

Na takmičenju su učestvovali i timovi iz Kine i Tunisa. Studenti iz Tunisa osvojili su drugo, dok su studenti iz Kine osvojili treće mesto.

" Pedomation Team " je na ovom putovanju posetio neke od najznačajnijih kineskih firmi iz oblasti tehnologije i obrazovanja.