Rukomet

Banjaluka ima svoje predstavnike na rukometnom EURU

Banjaluka ima svoje predstavnike na rukometnom EURU
Foto: N.N. | Banjaluka ima svoje predstavnike na rukometnom EURU

​Banjaluka decenijama važi za rukometni grad, iz grada na Vrbasu i Borca potekla su velika rukometna imena, a ovih dana njeno ime se pominje u Norveškoj, zemlji jednog od domaćina Evropskog prvenstva na kojem boje BiH i Banjaluke brane rukometaši Vladimir Vranješ, Srđan Predragović, Dejan Malinović i trener golmana Mario Blažević.

"Svi znamo koliko su Banjaluka i Borac značili u rukometu, znače i danas, i mi ćemo na najbolji način prezentovati svoj grad i državu na Evropskom prvenstvu na kojem BiH prvi put igra. Svi smo ponosni što svijet vidi odakle dolazimo. Banjaluka je grad rukometa i vjerujem da će to ostati", rekao je Predragović.

Vranješ se slaže da je Banjaluka grad sporta, ali i da bi se trebalo vratiti vrijeme kada je rukometna baza bila u osnovnim školama.

"Banjaluka je prepoznatljiva po rukometu i boksu, dala je veliki broj uspješnih sportista, olimpijskih pobjednika i krivo mi je što se nije iz godine u godinu nastavilo napredovati, ali tome su doprinijela dešavanja u bh. sportu. Volio bih da Borac nastavi raditi kao što je radio prije 20-30 godina i da uz talente i stručni rad nastavi da daje šampione. Tada je rukomet bio broj 1 sport u školama i iz te baze dolazili su talenti vrijedni pažnje", rekao je Vranješ, dok je Malinović dodao:

"Naš zadatak je da uvijek Banjaluku pokažemo u najboljem svjetlu. Ranije generacije su cijelom svijetu pokazale da je Banjaluka grad rukometa. Znam da ne možemo da se svrstamo i isti rang sa tim legendama, ali trudimo se da slijedimo njihov primjer. Trudićemo se da i na EP, kao i ostali reprezentativci, pružimo maksimum. Francuska i Norveška su veliki favoriti i teško je da možemo da napravimo nešto veliko, ali daćemo sve od sebe, možda nekoga i iznenadimo."

Reprezentativci se slažu da je i sam odlazak na EP uspjeh, a grupa sa Norveškom, Francuskom i Portugalom izuzetno teška.

"Naša grupa je najteža. Možda jesmo autsajderi, ali u razgovorima sam shvatio da se i rivali nas malo pribojavaju. Mi smo došli da pokažemo šta znamo. Vjerujem u dobar rezultat. Naravno, on zavisi od više faktora, ali vjerujem da možemo dobro odigrati, da ćemo se nakon EP moći pogledati u ogledalo", rekao je Vranješ i dodao: "Odlazak na EP je veliki uspjeh, to su uspomene za čitav život."

Vranješ, Predragović, Malinović i Blažević su nosili dres Borca, ali ne samo oni. Među 19 bh. reprezentativaca su borčevci Nebojša Grahovac, Marko Panić, Ivan Karačić, Igor Mandić, Benjamin Burić i Senjamin Burić, boje Srbije braniće Tibor Ivanišević i Milan Đukić, a za Crnu Goru nastupa Mirko Majić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije