BASARA UNIŠTIO EX-PREDSEDNIKA: Tadiću, nije te zanimalo ubistvo Đinđića, a dramiš zbog dva IZMIŠLJENA minuta s rampe!
Foto: Marina Lopičić

Bez pardona

BASARA UNIŠTIO EX-PREDSEDNIKA: Tadiću, nije te zanimalo ubistvo Đinđića, a dramiš zbog dva IZMIŠLJENA minuta s rampe!

Politika -

Svetislav Basara kaže da nekadašnji šef države nije hteo da "pritisne" tužilaštvo da se istraži politička pozadina ubistva premijera, nego je izabrao saradnju s Dačićem i Koštunicom

Pisac Svetislav Basara prozvao je bivšeg predsednika Borisa Tadića da se za vreme svog mandata nije potrudio da istraži političku pozadinu atentata na bivšeg premijera Zorana Đinđića. Povodom spekulacija da nedostaje dva minuta u snimku nesreće kod naplatne rampe Doljevac, u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, dok je funkcioner SNS Zoran Babić povređen, Basara je napravio paralelu i podsetio da je u prošlosti obrisano, kako kaže, "desetina godina" s mesta zločina.

foto: Aleksandar Jovanović

- Pominjete dva minuta koja nedostaju na snimku s naplatne rampe. Imate li vi predstavu koliko je u Srbiji - ne minuta, nego desetina godina - izbrisano na snimcima sa raznoraznih mesta zločina. Interesantno, međutim, sa snimka javnog streljanja Zorana Đinđića nije izbrisan ni sekund. Snimak je bio dostupan i pretprošlom srpskom predsedniku Tadiću, koji je, osim što je bio predsednik Srbije, bio i predsednik postđinđićevske Demokratske stranke, ali ne samo da je propustio da tužilaštvo koje pominjete "pritisne" - a imao je moć istovetnu Vučićevoj - da istraži političku pozadinu atentata, nego je stupio u kohabitaciju (što u prevodu znači švaleracija) s Dačićem i najsumnjivijim političkim pozadincem, Koštunicom - rekao je Basara za NIN.

foto: Fonet

On se osvrnuo i na aktuelnu opoziciju u Srbiji, ali i na Koštuničino neodazivanje na poziv državne institucije, koje je, kaže, trebalo da bude sankcionisano.

foto: Vladimir Šporčić

Rajko Danilović> Tadić napravio propust

Advokat Rajko Danilović, koji je zastupao porodicu Đinđić tokom sudskog postupka za ubistvo premijera, kaže da je činjenica da je Tadić napravio propust: - Tadić je napravio propust jer nije iskoristio funkciju predsednika države da traži od nadležnih organa da tu pozadinu (političku pozadinu Đinđićevog ubistva, prim. nov.) istraže.

- Davno bi ovaj slučaj prekrio zaborav da ova besmislena i bezidejna opozicija ne misli (pogrešno) da će time naneti političku štetu Aleksandru Vučiću. Čista glupost. Svaka politička šteta za Vučića je korist. On, uostalom, svoj uspon i duguje teško popravljivoj političkoj šteti koju je napravio prethodni režim - rekao je Basara i nastavio: - Slučaj, inače, Koštuničinog neodazivanja na poziv državne institucije - zbog čega je neizostavno morao biti priveden s lisicama - dogodio se za vreme vladavine takozvanog Borisa Tadića.

Boris Tadić nije odgovorio na konkretna pitanja Kurira, ali je za Basaru imao poruku, koju mu je uputio putem Tvitera.

- Umesto da je postao veliki pisac, što je verovatno želeo, Basara je postao Bebin i Vučićev mali potrčko i izvršilac njihovih naloga, što verovatno nije želeo. Tužan moralni slom pojedinca pred iskušenjima teških vremena... To što je Basara žrtva trgovine dušama, ne znači da mora javno da se sramoti i neznanjem. Pre nego što uputi ovakve optužbe,bilo bi dobro da bar zna definiciju kohabitacije, da zakon ne prepoznaje"istragu političke pozadine" i da je mešanje predsednika u istragu kršenje Ustava - napisao je Tadić.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Foto Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track