Ukradene mošti svete Petke

Još uvek nije poznato gde se nalaze mošti svete Petke, koje su prošle nedelje ukradene iz manastira Petkovica kod Šapca.

Izvor: B92

Nedelja, 18.06.2006.

16:14

Default images

To samo još jedan od slučajeva da kulturno-istorijske dragocenosti nestaju, a Srbija nema ni registar ukradenih dragocenosti. Međutim, dok se nekim umetničkim delima još i može ući u trag, ako se pojave na nekoj od aukcija, mošti svetaca potpuno su neispitana oblast.

Ćivot od pozlaćenog srebra sa moštima Svete Petke, koji se nalazio pred oltarom, sada se može videti samo u turističkoj brošuri o manastru. Lopovi su noću ušli kroz prozor manastira i osim prsta svete Petke, odneli i pozlaćeni putir koji se koristi za pričešće. Reč je o neprocenjivim vrednostima, ali nedelju dana posle pljačke, policija i dalje traga za lopovima.

"Tako da smo čuli da policija znade o tome nešto, ali nešto odugovlači verovatno da 'vata još nekog gde su krali", kaže mati Lukija, igumanija manastira Petkovica.

Kako se nezvanično saznaje, policija traga za automobilom s austrijskim tablicama a pretpostavlja se da su dva čoveka iz Makedonije koji su nekoliko sati pre pljačke razgledali manastir zapravo lopovi.

Krađe mošti svetaca veoma su retke i u Srbiji i u svetu. U Srbiji je poznat još samo jedan slučaj takve krađe u manastiru Sopoćani pre tri godine. Mejdutim, lopovi su uhvaćeni istog dana, a mošti svetih vrača Kozme i Damjana vraćene u manastir.

Spekuliše se da se relikvije prodaju u inostranstvu. Najčešće se spominju Rusija zbog pravoslavlja i Italija kao zemlja iz koje nestaju i u koju često dolaze kradena umetnička dela: "Od ranije se, recimo, zna da je London veliko tržište za kradene ikone, ali kad su u pitanju svete mošti to je jedna potpuno neispitana oblast i sve što o tome možemo reći je jedna puka pretpostavka bez ikakvih argumenata", kaže Tamara Skroza, novinar ka nedeljnika Vreme.

Jedino što je izvesno jeste da su lopovi u manastr Petkovicu došli s namerom. Bilo je lako opljačkati manastri s obzirom da u manastiru žive samo monahinje: "Jednostavno mi se čini da je slučaj ove krađe neka naručena stvar zato što mi izgleda neverovatno da čovek koji je to opljačkao može da ode na tržište i da ponudi nešto što on predstavlja kao svete mošti, jer ko će njemu verovati ukoliko to nije unapred naručeno da nekome zaista trebaju te određene mosti za određenu cenu", pita se Tamara Skroza.

Polazeći od mišljenja da u ovakve svetinje dolaze ljudi dobre volje, svete dragocenosti i manastiri u Srbiji nemaju nikakvo obezbeđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: