Ex -Yu

Plenković: Nikada nećemo podići bodljikavu žicu prema BiH

Plenković: Nikada nećemo podići bodljikavu žicu prema BiH
Foto: Fena/Hina | Plenković: Nikada nećemo podići bodljikavu žicu prema BiH

​ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da njegova vlada nikada neće postaviti bodljikavu žicu prema Bosni i Hercegovini radi zaustavljanja ilegalnih migranata, "jer postoje prirodne prepreke i bila bi to loša politička poruka susjednoj zemlji".

On je o ilegalnoj migraciji govorio na sastanku sa stranim dopisnicima koji su iz Brisela stigli u Zagreb u povodu hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom.

"Neke naše susjede članice EU postavile su fizičke barikade i bodljikave žice. Mi se na to nismo odlučili jer imamo prirodne barijere poput Dunava i Save, te planina i šuma", odgovorio je Plenković nizozemskom novinaru na pitanje o migrantskoj politici koju će Hrvatska zastupati tokom predsjedavanja.

Za Bosnu i Hercegovinu je rekao da je "susjedna i prijateljska država" s kojom Hrvatska dijeli niz poveznica, te da bodljikava žica ne bi poslala dobru "političku poruku za naše bilateralne odnose".

Pred oko šezdeset stranih novinara naglasio je i kako na mnogim mjestima s druge strane granice žive Hrvati, pa istaknuo: "Kao premijer Hrvatske neću se nikad odlučiti za izgradnju ograde između Hrvata i Hrvata".

Plenković je rekao kako je potrebno zaustaviti ilegalne migracije i reformirati Dublinski sporazum te da su migracije pitanje koje su nakon pada Berlinskog zida najviše promijenile političko raspoloženje u Evropi, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije