Nauka

Toyota gradi pametan grad u blizini planine Fudži

Toyota gradi pametan grad u blizini planine Fudži
Foto: N.N. | Toyota gradi pametan grad u blizini planine Fudži

​Teško je zamisliti kako će svijet izgledati u budućnosti, ali to neće zaustaviti Toyotu da pokušava. Na CES 2020, kompanija je najavila svoje planove za izgradnju onog što nazivaju prototipom grada budućnosti, koji će biti smješten u podnožju planine Fudži u Japanu.

Pod nazivom "Woven City", ovo će biti grad u kom će pod zemljom biti vodonične ćelije za skladištenje i distribuciju električne energije i sistem za filtriranje vode. Očekuje se takođe da će posjedovati veliki broj futurističkih i connected tehnologija, poput autonomije, robotike, lične mobilnosti, pametnih domova i AI, koje će sve biti integrisane u stvarno životno okruženje. Grad će takođe imati puteve za više vidova prevoza.

To uključuje traku za brža vozila, traku za vozila manje brzine i vozila za lični prevoz i pješake. Grad će takođe biti usredsređen na održivost gdje će se oslanjati na drvo da bi smanjio zagađenja, a oslanjaće se i na tradicionalnu japansku tehniku građenja drvetom. Krovovi će takođe biti prekriveni solarnim pločama, kako bi se obezbijedila energija pored onoga što već proizvode vodonične ćelije.

Biće zanimljivo vidjeti kako će izgledati ovaj grad budućnosti, a čini se da možda nećemo morati predugo da čekamo. Očekuje se da će realizacija projekta nastupiti početkom 2021. godine.

(Ubergizmo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije