Bliski istok u stanju pune pripravnosti

Raste napetost i neizvesnost na Bliskom istoku posle napada američkih dronova u Bagdadu u kome je ubijen iranski general Kasem Solejmani. NATO najavljuje povlačenje dela osoblja, SAD premeštaju strateške bombardere, američki državni sekretar poručuje da se Teharan neće dokopati atomskog oružja.

Zbog moguće opasnosti od regionalnog sukoba posle ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija, NATO je najavio da povlači deo osoblja iz Iraka.

 

Zvaničnik NATO-a rekao je za Rojters da Alijansa preduzima sve preventivne mere da bi zaštitila svoje osoblje.

Kako je naveo, to uključuje privremeno premeštanje dela osoblja na različite lokacije u Iraku i van Iraka.

I načelnik kanadskog generalštaba najavio je da će deo vojnog kontingenta te zemlje u Iraku, zbog bezbednosti, biti povučen u Kuvajt.

Istovremeno, britanski ministar odbrane Ben Valas izjavio je da ta zemlja želi da zadrži svoje trupe u Iraku, ali da će ih povući ako to Bagdad zatraži. 

"Pokušaćemo da ih ubedimo da kažu kako im je u interesu da ostanemo, ali ćemo poštovati suverenitet Iraka. Ako nam zatraže da odemo, to je njihovo pravo i mi ćemo ga poštovati", poručio je Valas.

Jutarnji list piše da je hrvatsko Ministarstvo odbrane odlučilo da povuče svojih 14 vojnika iz Iraka.

Foks njuz javlja da je šest strateških bombardera B-52 prebačeno u američku bazu na ostrvu Dijego Garsija u Indijskom okeanu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo poručio je da se Iran neće domoći nuklearnog oružja dok je Trampova administracija na vlasti.

Pompeo je na konferenciji za novinare rekao da je politika aktuelne administracije da se suprotstavi i zaustavi namere Teherana da izgradi svoje nuklearne kapacitete.

Istakao je da SAD već tri godine sprovode strateški plan nacionalne bezbednosti u vezi sa Iranom i Severnom Korejom.

"Ne radimo samo na bezbednosti Amerikanaca već i stabilnosti Bliskog istoka", dodao je Pompeo.

Američki državni sekretar optužio je Teheran da podriva napore da se dođe do mira u Avganistanu.

"Teheran je i odbio da se priključi regionalnom i međunarodnom konsenzusu za mir i pokušava da podrije napore da se on postigne podržavajući ekstremističke grupe", istakao je Pompeo.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво