Đakovica, badnjak u manastiru uprkos protestu Albanaca

Uprkos jučerašnjim protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, badnjaci posečeni na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u ovu svetinju, saopštio je predstavnik privremenog organa Opštine Đakovica, Milenko Jovanović.

Zbog protesta nekoliko desetina Albanaca ispred ove svetinje zbog najave da će doći raseljeni Srbi, predstavnici Privremenog organa Opštine Đakovica ispred Vlade Srbije (Kosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović) odustali su od posete, prenosi Kosovo onlajn.

Ipak, zahvaljujući Ivici Nakalamiću iz Velike Hoče, koji je angažovan na pomoći monahinjama u ovom manastiru, badnjaci su stigli do svetinje, na radost monahinja i raseljenih Srba. 

U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove opštine. Danas u ovom gradu žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004. a u međuvremenu obnovljen, igumanija Teoktista i mati Joanikija. Njima je od pomoći i Vaska Perić, koja takođe živi u manastiru od progona Srba iz ovog grada 1999. godine.

Pre nekoliko dana, angažovanjem privremenog organa Opštine Đakovica, i uz podršku Kancelarije za KiM, očišćeno je gradsko pravoslavno groblje u naselju Piskote.

Milenko Jovanović je kazao da Privremeni organ Opštine Đakovica u 2020. godini planira niz konkretnih aktivnosti na planu pomoći manastiru u Srpskoj ulici, uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu, ali i akcije koje za cilj imaju pomoć i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih raseljenih Đakovičana u Srbiji i Crnoj Gori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво