Stampedo na sahrani generala Solejmanija, poginulo najmanje 50 osoba

Najmanje 50 osoba je poginulo, a 213 je povređeno kada je došlo do meteža u pogrebnoj povorci u Kermanu, rodnom gradu iranskog generala Kasema Solejmanija, ubijenog u američkom vazdušnom napadu u Iraku, prenela je iranska državna televizija.

Iranska državna televizija je objavila da je na pogrebnoj povorci generala Kasema Solejmanija, koji je ubijen u napadu dronom po naredbi Donalda Trampa, došlo do velikog stampeda.

Televizija je prenela da je iranska hitna služba saopštila da ima stradalih i povređenih u gužvi, prenosi AP. 

Na fotografijama koje je objavila državna televizija, vidi se više hiljada ljudi okupljenih na ulicama grada, mnogi od njih obučeni u crno, u znak žalosti za ubijenim generalom, prenosi Rojters.

Juče je u Teheranu održana prva komemoracija za generala, dok se danas održava druga u njegovom rodnom mestu, Kermanu.

Stotine hiljade Iranaca jutros se okupilo u Kermanu uoči sahrane ubijenog generala. To je poslednja faza trodnevne povorke u znak žalosti za Solejmanijem čije je telo prethodna dva dana nošeno Bagdadom i Teheranom.

Hiljade ožalošćenih zahtevaju odmazdu protiv SAD zbog ubistva Solejmanija, što je drastično podiglo tenzije na Bliskom istoku. 

Tokom sahrane za "glavu" Donalda Trampa ponuđeno je 80 miliona dolara.

Prethodno je Solejmanijeva ćerka Zainab zapretila Trampu osvetom, rekavši da će uslediti odgovor zbog smrti njenog oca.

Rojters navodi da je reč o najvećem okupljanju od 1989. godine i sahrane osnivača Islamske Republike Ajatolaha Homeinija.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je odobrio napad na iranskog generala Solejmanija zbog toga što je planirao "direktne i zlokobne napade" na Amerikance.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво