O'Brajen: SAD neće tolerisati najnovije pretnje Irana 1Foto: EPA-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen izjavio je danas da SAD neće tolerisati najnovije pretnje Irana, dok tenzije rastu zbog ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija.

O’Brajen je za Foks njuz rekao da su iranske pretnje Amerikancima i američkim poslovnim interesima „prisutne oko 40 godina“, od Iranske revolucije 1979. godine, i dodao da Vašington pažljivo posmatra situaciju.

On je kasnije pred novinarima branio američki napad bespilotnom letelicom u petak u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani i obaveštajne podatke na osnovu kojih je ta operacija bila izvedena, ocenivši da su oni bili „veoma jaki“.

SAD su posle tog napada, izvedenog na bagdadskom aerodromu, saopštile da je Solejmani planirao ubistvo brojni američkih diplomata i vojnika.

Ubistvo Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu, znatno je podiglo tenzije između Vašingtona i Teherana i ugrejalo atmosferu širom Bliskog istoka.

U Iranu mnogi pozivaju na osvetu Vašingtonu zbog ubistva Solejmanija, dok je američki predsednik Donald Tramp u subotu zapretio da će gađati 52 lokacije „veoma važne za Iran i iransku kulturu“, posle čega su SAD u saveznoj državi Juta započele vežbu s 52 borbena aviona.

Agencija Tasnim javila je danas da je Iran razradio 13 planova za osvetu Solejmanija i citirala reči sekretara iranskog Vrhovnog saveta bezbednosti Alija Šamkanija da bi i najslabiji od tih planova bio „istorijska noćna mora“ za SAD.

„Ako američki vojnici ne napuste naš region dobrovoljno, mi ćemo učiniti nešto da njihova tela budu izneta u horizontalnom položaju“, rekao je Šamkani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari