PIRATI HARAJU REGIONOM! PALI HRVATI KOJI SU PRODAVALI LAŽNU KABLOVSKU: Varali ljude i nudili 1.000 TV kanala za siću
Foto: Profimedia

velika prevara

PIRATI HARAJU REGIONOM! PALI HRVATI KOJI SU PRODAVALI LAŽNU KABLOVSKU: Varali ljude i nudili 1.000 TV kanala za siću

Austrija -

Dva Hrvatska drzavljanina osumnjičena su da su ilegalno stavila u promet i učinila dostupnim preko 1.000 TV kanala velikom broju građana u toj zemlji, kao i u Austriji, navodi se u službenim izveštajima.

Ponuda TV Servisa dvojice osumnjičenih Hrvata se maltene nije razlikovala od ponude velikih telekomunikacionih kuća koje nude TV Servis, osim veoma značajne činjenice da su oni svoju uslugu pružali ilegalnim putem i kroz svoje mahinacije su za malu naknadu klijentima pružali gotovo neograničenu selekciju TV kanala.

U zavisnosti od TV paketa koji bi klijent izabrao, od kojih je najskuplji paket koštao 14,99 evra, ova dva serijska prevaranta su svojim klijentima na TV ekrane nelegalno donosili preko 1.000 TV kanala.

Za ovaj proces, dvojica osumnjičenih, starosti 20 i 35 godina, nisu morali ni da posete svoje klijente. Čitav proces se odigravao putem interneta, kako trgovina tako i instalacija servisa. Ceo proces završavao se ilegalno stečenim softveroma i programima.

Vladimir Lučić, kooridnator za internet i multimediju Telekoma Srbije, potvrdio je navode austrijskog časopisa.

"Ovo je samo jedna od više tužbi koje smo pokrenuli u Austriji i Nemačkoj sa ciljem da stanemo na put pirateriji. Mi smo legalan pružalac TV usluge u ove dve zemlje i ekskluzivni smo distributer za najtraženije kanale u dijaspori kao što su RTS, Arena, Superstar, RTRS, BN, OBN. Samim tim pokrenuli smo veliku akciju kako bi zaštitili naša, i prava kanala koje zastupamo. Pozvao bih sve ljude u dijspori da ne nasedaju na prevarantske ponude piratskih distributera koji često uzmu novac i za dve godine unapred", poručuje Lučić.

Procenjuje se da je ukupna šteta prouzrokovana ovim ilegalnim delovanjem 2,5 miliona evra, dok se profit dvojice osumnjičenih procenjuje na više od 140.000 evra.

Jedan od počionioca (20) bio je aktivan na teritoriji Hrvatske, dok je njegov saučesnik obezbeđivao klijente na teritoriji Austrije u periodu od 2015. do 2019. godine. Uhapšen je u svom rodnom gradu Virovitici.

E. K. Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track