Stoltenberg pozvao na uzdržanost i smanjivanje tenzija posle ubistva Sulejmanija 1Jens Stoltenberg Foto: FoNet/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas na uzdržanost i smanjivanje tenzija koje sve više rastu izmedju SAD i Irana, posle ubistva iraskog generala Kasima Sulejmanija.

Stoltenberg, koji je danas predsedavao vanrednim sastankom ambasadora zemalja članica NATO u Briselu, rekao je da je 29 saveznica „pozvalo na uzdržanost i deeskalaciju“ i dodao da „novi konflikt ne bi bio ni u čijem interesu“.

On je kazao da su članice alijanse istakle „zabrinutost zbog destabilizujućih aktivnosti Irana u širem regionu Bliskog istoka“.

Dodao je da je nekoliko predstavnika SAD iznelo obrazloženje odluke američkog predsednika Donalda Trampa da ubije Solejmanija, ali je odbio da navede detalje.

Upitan o zabrinutosti unutar NATO zbog tog jednostranog poteza Vašingtona, Stoltenberg je rekao samo da je vazdušni napad bio „američka odluka“.

Tenzije širom Bliskog istoka znatno su povećane otkako su SAD u petak ubile Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu. Napad je izveden bespilotnom letelicom na bagdadskom aerodromu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari