Badnji dan u Crnoj Gori u miru i bez incidenata 1Foto: Screenshot/ rtcg

U gradovima Crne Gore u miru, bez incidenata i odvojeno su protekle proslave Badnjeg dana u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Centralne svečanosti su bile na Cetinju, gde su dve crkve badnjake palile odvojeno, na međusobnoj udaljenosti od oko 100 metara, i uz pojačano prisustvo policije. Na obe crkvene ceremonije je bilo oko 1.500 ljudi, potvrđeno je agenciji Beta u policiji.

Mitropolija crnogorsko-primorska je badnjake palila ispred crkava u Podgorici, Budvi, Pljevljima, Bijelom Polju i Nikšiću, a Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) na gradskim trgovima Cetinja, Budve i Nikšića.

Badnji dan u Crnoj Gori u miru i bez incidenata 2
Cetinje Foto: FoNet/AP

Paljenju badnjaka na Cetinju, u organizaciji SPC, prisustvovali su novi ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, čelnici opozicionih partija Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Ujedinjene Crne Gore.

Na ceremoniji ispred Dvora Kralja Nikole na Cetinju, u organizaciji CPC, bili su predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i gradonačelnik Podgorice iz vladajuće DPS Ivan Vuković.

Badnji dan u Crnoj Gori u miru i bez incidenata 3
Paljenje badnjaka u Podgorici Foto: FoNet/AP

Badnji dan je u Crnoj Gori protekao u atmosferi napetosti posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Izglasavanje tog zakona u Skupštini Crne Gore je izazvalo masovne proteste vernika i pristalica SPC u Crnoj Gori, ali i tenzije između Podgorice i Beograda.

SPC se oštro protivi zakonu, smatrajući ga „antickrvenim“ i „pripemom za otimačinu“ njene imovine.

Molebanima u crkvama i litijama širom Crne Gore, SPC traži od vlasti da povuku zakon ili da „izglasaju novi, koji će popraviti i unaprediti“ postojeći.

SPC je najavila nastavak skupova protiv tog zakona.

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) je u svom prvom reagovanju na Zakon o slobdi veroispovesti navela da je Crna Gora čekala na taj zakon „čitavih 50 godina“, te da je donela propis kakav „već ima čitav civilizovan svet“, u skladu s „najstrožim medjunarodnim standardima, tradicijom i istorijom“.

„Neka zakon bude temelj pravih verskih sloboda, pravde i istine za sve vernike i sve gradjane Crne Gore. Neka bude crnogorski oganj i svetinja u kojoj će svi naći zadovoljenje elementarnih ljudskih prava na dostojanstven i civillizovan način“, rekao je danas na mitropolit CPC Mihailo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari