03. januar  2020. 11.48  →  18.02 | Izvor: Tanjug

Ambasador Srbije odbio da primi notu crnogorskog MSP

BEOGRAD, PODGORICA -

Ambasador Srbije u Podgorici, Vladimir Božović, odbio je da primi protestnu notu Crne Gore, a povodom pokušaja paljenja crnogorske zastave.

video icon

Kako je saopštilo crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, Božović je pozvan u taj resor da bi mu bila uručena protestna nota zbog, kako se navodi, nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je, kako je saopšteno, protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, "najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade", pri čemu su, kako se navodi, izostale reakcije državnih zvaničnika Srbije.

"Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbednost naših diplomata", naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Portal RTCG je preneo da je Božović osudio paljenje zastave kao neprimeren čin, i, kako se navodi, naglasio da on ni u kom slučaju ne podražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana.

"Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova", rekao je ambasador Božović, koji je istovremeno preneo "žaljenje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta".

Navodi se da je Božović istakao da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

Dodaje se da je ambasador Srbije izrazio poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio da primi protestnu notu", saopšteno je iz crnogorskog MSP.

Prethodno je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da to ministarstvo osuđuje pokušaj paljenja zastave.

Dačić je rekao da sinoćnji incident ide na ruku onima koji odgovornost za krizu u Crnoj Gori pokušavaju da prebace na Srbiju.

Mihajlović: Srbija se ponaša odgovorno, nastojeći da bude uz svoj narod

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da je, i pored napada na Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog tenzija u Crnoj Gori, upravo Srbija ta koja se u ozbiljnoj situaciji, kojoj nije doprinela, ponaša odgovorno, nastojeći da bude uz svoj narod, a da poštuje suverenost svojih suseda.

Mihajlović je istakla da su srpskom narodu, i u Srbiji i u celom regionu, potrebni mir, jedinstvo i odgovornost, a ne raspirivanje mržnje i podela.

"Veoma dobro znamo kolika je odgovornost Srbije za stabilnost celog regiona kao i za dobrobit srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori, u BiH, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji", navela je Mihajlović i pisanoj izjavi za medije.

Zato se, ističe, od predsednika Srbije, ma koliko ga napadali sa svih strana, nije mogla čuti nijedna uvredljiva ili neodgovorna reč koja bi podigla tenzije ili doprinela produbljivanju podela i sukoba, posebno unutar srpskog naroda.

"Ma koliko histerično napadali Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog tenzija u Crnoj Gori, istina je da je upravo Srbija ta koja se u ozbiljnoj situaciji, kojoj ničim nije doprinela, ponaša odgovorno, nastojeći da bude uz svoj narod, a da istovremeno poštuje suverenost svojih suseda, iako se oni nisu uvek s jednakim poštovanjem odnosili prema suverenosti Srbije", poručila je Mihajlović.

MSP: Srbija nije odgovorna za krizu u Crnoj Gori, otpravnik odbio notu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je danas najoštriji protest povodom navoda crnogorskih zvaničnika da je Srbija odgovorna za krizu u Crnoj Gori, kao i da svojim postupcima i politikom ugrožava nezavisnost te zemlje, a otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Srbiji odbio je da primi protestnu notu Beograda.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodi u saopštenju da je danas pozvan otpravnik poslova Ambasade Crne Gore zbog uručenja note Beograda, ali da je on u skladu sa instrukcijom Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, odbio da primi notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije istaklo je da "odlučno odbacuje neodgovorne izjave crnogorskih zvaničnika kojima se dodatno ugrožava stabilnost regiona, budući da ovakve i slične izjave ne doprinose miru, kao ni razvoju bilateralnih odnosa dve države, već pogoduju onima koji žele da naruše naše međusobne odnose".

MSP ističe u noti i da Srbija nijednim svojim potezom nije izazvala krizu u Crnoj Gori, već je uzrok krize stupanje na snagu Zakona o slobodi veroispovesti.

"Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da su njegovom primenom ugrožena nacionalna i verska prava srpskog naroda, koji po poslednjem popisu čini skoro 30 odsto stanovništva u Crnoj Gori, te da se navedenim Zakonom legalizuje otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore", navodi se u noti.

Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo i da se zalaže da se sva otvorena pitanja rešavaju isključivo dijalogom.

Ministarstvo spoljnih poslova je i ovom prilikom najoštrije osudilo pokušaj paljenja zastave Crne Gore na Ambasadi Crne Gore u Beogradu, saopšteno je iz MSP.

Srodne vesti