Džejms i Kalates na crti 1Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Derbi drugog dana ovog kola Evrolige odigraće u Moskvi CSKA i Panatinaikos, ekipe koje su slovile kao pretendenti za visok plasman i pre početka sezone, a sada su u gornjem domu s tim što „Zeleni“ i te kako imaju brige da do kraja zadrže poziciju koja ih vodi u plej of.

Moskovski tim je imao devet uzastopnih pobeda nad Panatinaikosom sve do poslednjeg susreta kad je Nik Kalates trojkom u poslednjoj sekundi doneo trijumf svojoj ekipi.

Dva time su se od 2001. sastala čak 33 puta i CSKA vodi u seriji 18-15. Biće to i duel dva plejmejkera koji su u velikoj meri obeležili dosadašnji tok Evrolige, Majka DŽejmsa i Nika Kalatesa.

DŽejms do sada daje prosečno 20 poena i ima 4,5 asistencija, dok je Kalates na 13.8 poena i, u Ligi najviše, 8.6 asistencija.

DŽejms je na nekoliko poslednjih utakmica bio ili junak, ili tragičar, Moskovljani nisu u baš sjajnom momentumu pa mnogo toga zavisi od njega.

PAO je druga ekipa po efikasnosti, sve snage bacaju „na napad“, ali je CSKA po definiciji defanzivna ekipa koja protivnicima obično ne ostavlja mnogo prostora. Gosti iz Atine cele sezone imaju problem i sa ofanzivnim skokom protivnika (13,4 po utakmici), a CSKA je fizički dominantna ekipa koja to može vrlo lako da iskoristi.

U poslednjem kolu prvog dela Evrolige, najprijatnije iznenađenje, ako se prošlogodišnji finalista uopšte može nazvati iznenađenjem, ekipa Efesa na svom parketu dočekuje Himki i ima priliku da na krilima ubedljive pobede protiv Makabija ostvari još jedan trijumf.

Himki je u velikoj krizi, izgubili su šest od osam poslednjih utakmica i donekle poništili izuzetno dobar start sezone.

Trebalo je to da bude sudar dva najbolja strelca dosadašnjeg toka takmičenja Šejna Larkina (20,2 poena po utakmici) i Alekseja Šveda (20,9), ali kako je saopštio Himki, Šved neće igrati zbog virusne infekcije. Kod domaćih neće nastupiti Brajan Danston.

Ergin Ataman, trener Efesa, najavio je da se ključ pobede nalazi u odbrani.

– Himki je trenutno najefikasnija ekipa u Ligi. I nije samo ključ zaustaviti Šveda i Timu, na asistencije Jovića i Buker, Jerebko, Evans i Gil su izuzetno opasni. Moramo da odigramo izuzetno jaku kolektivnu odbranu i ne sme da nas zavara njihova navodna loša forma – rekao je Ataman.

Rimas Kurtinaitis s druge strane naglasio je velike zdravstvene probleme u svojoj ekipi.

Poslednjih dana kod nas je zavladala prava virusna epidemija koja je zahvatila veliki broj igrača i članova stručnog štaba, pa smo doneli odluku da Šved ne putuje u Istanbul. Imali smo problem i da namaknemo dovoljan broj igrača da bi trenirali ove nedelje. Nastupićemo sa nekolicinom momaka koji su skroz roviti i u toj situaciji ne možemo biti optimisti pred ovu utakmicu. Oni su strašan tim, mi ćemo dati sve od sebe i videćemo za šta će to biti dovoljno – smatra Kurtinaitis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari