Formirana koalicija u Austriji: Kurc i Kogler predstavili program i tim nove vlade

Tanjug

02. 01. 2020. u 20:33

Mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc i šef Zelenih Verner Kogler predstavili su danas članove buduće vlade, kao i koalicioni program

Формирана коалиција у Аустрији: Курц и Коглер представили програм и тим нове владе

Foto Tanjug / AP

Mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc i šef Zelenih Verner Kogler predstavili su danas članove buduće vlade, kao i koalicioni program.

Prvi put u istoriji u austrijskoj vladi udeo žena biće veći od muškaraca - devet od 17 mesta (uključujući drzavne sekretare) zauzeće žene, što je oko 53 odsto.

Sa 17 članova tirkizno-zelena vlada biće za jedno mesto veća od prethodne vlade OVP - Slobodarska stranka, kao i poslednje dve Socijaldemokratske partije i OVP.

OVP će u novoj vladi imati deset ministara i jednog državnog sekretara, a Zeleni četiri ministra i jednog državnog sekretara.

Kancelar će biti Sebastijan Kurc, a u njegovom kabinetu biće ministri bez portfelja zaduženi za integraciju Suzane Rab i za evropska pitanja Karoline Edštadler.

Ministarstvo finansija vodiće Gernot Blimel, a unutrašnjih poslova Karl Nehamer, dok će ministarka odbrane biti Klaudija Taner.

Ministar inostranih poslova u novoj vladi biće Aleksander Šalenberg, a na čelu ministarstva rada i porodice Kristine Ašbaher, dok će resor poljoprivrede voditi Elizabet Kestinger.

Na čelu Ministarstva privrede biće Margarete Šrambek, a za nauku i univerzitete biće zadužen Hajnc Fasman, dok će državni sekretar u Minisatrstvu za zaštitu klime biti Magnus Bruner.

Iz redova Zelenih u vladi biće, na mestu vicekancelara, koji je ujedno i ministar za sport, javnu upravu i kulturu, Verner Kogler.

Ministarstvo zaštite životne sredine, infrastrukture i saobraćaja vodiće Leonore Gevesler, a socijalna pitanja, zdravstvo i zaštitu potrošača Rudolf Anšober.

Ministarka pravosuđa biće Alma Zadić, inače poreklom iz Bosne i Hercegovine, koja je ujedno i prva ministarka migrantskog porekla.

Državni sekretar zadužen za umetnost i kulturu biće Ulrike Lunaček, dugogodišnja poslanica u Evropskom parlamentu i nekada izvestilac za Kosovo.

Težište nove vlade, kako su saopštili Kurc i Kogler, biće poresko rasterećenje, borba protiv ilegalne migracije u cilju održavanja socijalnog mira i austrijskog identiteta, ali će u fokusu, kako je rečeno na konferenciji za štampu, biti i borba protiv klimatskih promena.

"Migracije ostaju srž moje politike", poručio je Kurc, dodajući da želi dalje da se zalaže za poboljšanje zaštite spoljne granice EU.

Kogler je istakao da su novi konzervativci i Zeleni u Evropi u usponu i da će, ako austrijska vlada ispuni svoje ciljeve, biti primer za celu Evropu.

U koalicionom programu vlade, koji je napisan na 300 strana, između ostalih navodi se namera uvođenja zabrane nošenja marama u školama do 14 godine.

S tim u vezi se najavljuju pojačane kontrole u obrazovnim ustanovama, posebno islamskim.

Takođe je predviđeno da se nastavni materijal islamske verske nastave proveri kako bi se ustanovilo da li je u saglasnosti sa vrednostima iz Ustava, kao što je ravnopravni položaj žena.

Politika integracije austrijske vlade i dalje će, kako je najavljeno, da se orijentiše po motu "integracija kroz doprinos", ali i kroz "podsticanje i zahtevi".

Tako će biti poboljšani kursevi nemačkog jezika, koji treba da budu i priuštiviji za osobe koje žele državljanstvo ili boravišne papire.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, najavljeno je usvajanje paketa mera, koji ima za cilj da "Austrija do 2040. bude klimatski neutralna" - do 2030. struja treba u potpunosti da se proizvodi iz obnovljivih izvora.

U oblasti gradnje kuća planirano je potpuno izbacivanje grejanja na naftu i ugalj do 2035., kao i prelazak na solarnu energiju.

Planirana poreska reforma odnosiće se na davanja za zarade, ali i na dobit preduzeća.

Nova vlada namerava da zadrži nulti deficit budžeta, kao i smanjenje zaduženosti na ispod 60 odsto BDP-a.

Planirane su i olakšice za startapove, srednja i mala preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije