FOTO: Zrenjanin izlepljen plakatima kojima se traže ostavke zbog pijaće vode

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i koalicije vojvođanskih stranaka i organizacija Vojvođanski front oblepili su sinoć Zrenjanin plakatima kojima zahtevaju odgovornost nadležnih zato što taj banatski grad još uvek nema ispravnu vodu za piće, uprkos brojnim obećanjima lokalnih i republičkih vlasti.
"Gde je pijaća voda? Ostavke!!!", piše na ljubičasto-belim plakatima, koji su potpisani sa LSV i Vojvođanski front.
 
Pre tri dana zrenjaninski odbor LSV-a je kritikovao nadležne, jer nisu obezbedili zdravu pijaću vodu za stanovništvo tog grada, nakon što je objavljena zvanična vest da voda sa postrojenja za prečišćavanje pitke vode u tom gradu ne zadovoljava potrebne standarde kvaliteta, te je vodosnabdevanje u potpunosti preuzelo JKP "Vodovod i kanalizacija".
 
"Gde smo bili - nigde, šta smo radili - ništa! Lokalni funkcioneri barem 12 puta su 'obećali' da će proteći zdrava pijaća voda. Tim obećanjima se pridružila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je januara 2018. najavila hitno rešavanje problema, a oktobra iste godine se izvinila građanima Zrenjanina jer ništa nije urađeno. Februara 2019. premijerka Brnabić obećala je vodu do jula meseca, a u julu najavila konačno rešavanje problema u septembru. Da nije tužno bilo bi smešno!", naveo je tada LSV u saopštenju za javnost.
 
 
Podsetili su da je gradska vlast u Zrenjaninu, koju su okarakterisali kao "nestručnu i bahatu", još februara 2015. godine sklopila ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode sa konzorcijumom koji su činili "Gruppo Zilio" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda.
 
"Od tada do danas, kao na traci se vrte lažna obećanja o početku rada postrojenja. Sramotno je postupanje zrenjaninske napredne vlasti da o (ne)kvalitetu vode sa postrojenja za prečišćavanje vode Zrenjaninci nisu znali ništa do 27. decembra 2019. godine, sem da je ta voda bez boje, što je možda nekima zamazalo oči, ali je istina konačno izašla na videlo", piše u saopštenju.
 
Dodali su da zahtevaju hitno zasedanje Skupštine Zrenjanina na kojem bi odbornici dobili kompletnu informaciju o problemu.
  • Milan Prezl

    06.01.2020 10:05
    Maribor
    Davne 2005 smo sa Slovenskom firmom dosli da vidimo u Vodovod Zrenjanin sta treba da se uradi. U to doba je neki Dalmacija sa nekim Cesima lijepio neke cijevi i plasticne rezervoare kao on ce sa pijeskom bez hemije da ocisti Arsen i ostale prljavstine...moj sef se nasmijao i rekao: Dragi moji ne postoji na svijetu proces filtracije Arsena bez hemijskog procesa. I kad se to radi dolazi do razlicitih nuspojava koje se opet dalje u procesu filtracije ciste. Za Zrenjanin treba 40 mil. Eura da bude sistem dovoljan za cijeli grad i prigradje. Problem nije samo pitka voda nego 50 i vise godina stare asbeztne cijevi koje su se nakon rata koristile po cijeloj Jugoslaviji a pravili su ih Slovenci a najveci diler tih cijevi je bio Slovenac poznat milioner za vrijeme Tita. Idemo dalje da bi se dostavila pitka voda treba zameniti barem osnovne cijevi po gradu jer talog arsena koji se topi u istima je ogroman. Radikali su trazili 10% inace :necete dobiti posao" sa 5 godina grej perioda su rekli a moj sef se nasmijao i reko: ma da i ja cu nakon 7 godina da dobijem zaradu. hahaha Srpska posla NE HVALA i otisli smo. Analiza u Laboratoriju u Ljubljani je pokazala 50 x visi nivo Arsena od dozvoljenih granica. Ali nam je to IV u N.Sadu zabranilo da objavimo javno. Treba komentar?
  • novosađanka

    05.01.2020 15:21
    Ovo što zrenjaninci trpe godinama bez pijaće vode je za smrtnu kaznu a ne ostavke.
  • bora

    02.01.2020 12:49
    @ns
    Tacno ima snimak, a i za kifileriju u u Zrenjaninu koja je u vlasnistvu Matijevica ima
    desetak snimaka na tv pa nista.Vidis da su funkceoniri samo fikusi.Gledaj seriju
    Junaci naseg doba Sinise Pavica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina