Najnovije vesti
Vesti Svet
NAPAD NA AMBASADU AMERIKE Demonstranti upali u zgradu, čuju se pucnji, evakuisan AMBASADOR i osoblje

NAPAD NA AMBASADU AMERIKE Demonstranti upali u zgradu, čuju se pucnji, evakuisan AMBASADOR i osoblje

Desetine besnih pristalica iračkih Šiita upali su u ambasadu SAD u Bagdadu, tako što su razvalili vrata, a prema rečima svedoka bačen je suzavac i čuju se pucnji. Kako kaže jedan svedok za Rojters, bačene su šok bombe, a dva policajca su povređena.

Irak protest protiv SAD 20191230 ap ali abdul hassan baghdad Di018022816 Foto: Tanjug/AP
Irak protest protiv SAD 20191230 ap ali abdul hassan baghdad Di018022816

Krv se mogla videti na licu jednog policajca i na stomaku drugog, dok su ih kolege odvodile sa lica mesta, rekao je svedok.

Ispred ambasade SAD u Bagdadu izbili su neredi nakon što se hiljade ljudi okupilo u znak protesta zbog američkih vazdušnih napada u kojima je poginulo 25 iračkih šiita.

Agencija AP prenosi da se u unutrašnjosti vidi vatra, kao i da je najmanje troje američkih vojnika na krovu zgrade. Za sada nije jasno šta je izazvalo požar, ali se navodi da ispred zgrade stoji muškarac koji pomoću megafona uzvikuje da se ne ulazi u zgradu i da je "poslata poruka".

Nekoliko hiljada osoba okupilo se ranije ispred zgrade da bi tako izrazilo negodovanje zbog američkih vazdušnih napada u kojima je ubijeno 25 pripadnika šiitske vojske.

Ožalošćeni su održali opelo ubijenima u Bagdadu, nakon čega su marširali do jako utvrđene Zelene zone, dok nisu stigli do ambasade SAD, prenosi AP, i dodaje da su skandirali "Dole SAD", "Smrt Americi".

Ambasador SAD u Bagdadu, kao i osoblje ambasade, evakuisani su iz zgrade , saopštili su zvaničnici iz Ministarstva spoljnih poslova.

Agencija AP prenosi da su pojedini učesnici zgradu ambasade gađali plastičnim flašama i da su razbili video kamere koje se nalaze na ambasadi.

Američka vojska izvela je u nedelju napade protiv iranske milicije Kataeb Hezbolah, iz odmazde za ubistvo američkog građevinca prošle nedelje u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Pentagon je saopštio da je ciljao tri lokacije šiitske muslimanske milicije u Iraku i dve u Siriji, uključujući skladišta oružja koje je grupa koristila za planiranje i izvršenje napada na snage koalicije koje predvode SAD.

Američki napad je bio jedan od najsmrtonosnijih ove godine.