Sukob kafanskih muzičara i studenata koji za manje novce sviraju po kafanama 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

U ovom prelistavanju štampe iz 1939. godine možete pročitati kako su nekada Novosađani kažnjavali one koji slabo idu u crkvu, na koji će način poslanik iz SAD-a pokušati da spreči korupciju u boksu i zašto su govornice u Beogradu pokvarene.

Pravda 31. decembra piše o uručivanju nagrada za najbolju kafanu Beogradu. Zbog povećanja turizma u našoj zemlji, u julu te godine, raspisan je konkurs na kojem su mogli da učestvuju svi vlasnici kafana i hotela. Na ovaj konkurs prijavilo se dvedeset pet restorana i kafana i samo sva hotela.

Sukob kafanskih muzičara i studenata koji za manje novce sviraju po kafanama 2Prijavljeni ugostiteljski objekti su ispitani i provereni, utvrđeno je da nijedan od prijavljenih objekata nije na dovoljnom nivou da bi osvojio nagradu. Jedan od dva hotela i 25 prijavljenih objekata dobio je samo pohvalu da ima potencijala u budućnosti. Ta kafana nagrađena je pohvalnicom. Dodeli jedne pohvalnice prisustvovalo je mnoštvo ugostitelja i članovi Udruženja ugostitelja zajedno sa gradskim većnicima.

U Požarevcu je mlada i lepa Ljubica optužena za trovanje svog supruga, kako Pravda prenosi ona je na današnji dan oslobođena optužnice. Kako piše u optužnici, Ljubica je jednog majkog dana skuvala jaču kafu svom suprugu i u nju sipala otrov. Posle samo nekoliko minuta njen suprug osetio je jake bolove i pao u postelju da bi posle kratkog bolovanja preminuo.

Lepuškasta i mila Ljubica tokom suđenja bila je veoma utučena i tužna, međutim po selu se počelo pričati da je ona ubila muža kako bi se nesmetano šetala sa seoskim mladićima. Na poslednjem sasušanju rekla priznala je da je sa suprugom loše živela, da se on opijao i noću je tukao ali je odlučno tvrdila da ga nije ubila. Sud je morao da oslobodi Ljubicu jer zaista nije bilo dokaza da je ona ta koja ga je otrovala.

Sukob između kafanskih muzičara i studenata koji za manje novce sviraju po kafanama, jedna je od tema u Pravdi. Na saboru muških i ženskih pevača razgovaralo se o uslovima muzičara, sekretar sekcije javno je pročitao izveštaj o radu u prošloj godini. U izveštaju se konstatuje slabo stanje muzičara u našoj zemlji.

Za loše stanje muzičara krivi su studenti kojima bi trebalo zabraniti da sviraju po kafanama i time oduzimaju hleb profiesionalcima. Težak noćni rad trebalo bi biti i lepo nagrađen.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Beogradom haraju razna lica koja uništavaju i kvare govornice, poručuju iz telegrafsko-telefonske sekcije. Za njih se traže najstrožije kazne, jer oni ne samo da uništavaju gradsku i državnu imovinu nego i onemogućavaju građane da se suže gradskim govornicama u slučaju hitnih poziva.

Uprava grada Beograda postaviće policijsku kontrolu ispred govornica kako bi se ono malo govornica zaštitilo od građana koji ih konstantno kvare, prenosi Vreme u svom decembarskom broju.

Vreme u svom broju za 31. decembar ima interesantnu priču o Novom Sadu. Naime priča govori o tome kako je ovaj mnogo puta rušen i uvek obnavljan, pretekao je mnoge starije gradove i za kratko vreme postao Slobodni kraljevski grad pod vođstvom Marije Terezije, carice austrijske.

Sukob kafanskih muzičara i studenata koji za manje novce sviraju po kafanama 3To je dalo još više maha u poletu za zanatstvom i trgovinom, pomoću reke Dunav, Novi Sad sarađivao je sa svim jačim gradovima i kao što je izvozio robu tako je i uvozio sve ono što je bilo neophodno. Sve do 1848. godine Novi Sad je živeo u patrijahalnom duhu, meštani su hodali u živopisnoj narodnoj nošnji a cela je varoš odisala srednjovekovnim duhom.

Novosađani onog doba bili su veoma pobožni i okrenuti crkvi, toliko je bilo vere u crkvene institucije da bi svaki bogati čovek nakon smrti sve prepisivao crkvi. Tako je 1762. godine Novi Sad imao pet pravoslavnih crkvi. Pošto je crkva imala veliki uticaj na život tadašnjih Novosađana, oni koji su slabo posećivali crkvu bili su javno šibani. Lopovi i loši ljudi bili su žigosani usijanim gvožđem.

Interesantna je i priča o tamnim stranama američkog boksa o kojima piše Vreme. Zbog korupcije u boksu, Kenedi američki poslanik izneće predlog zakona o suzbijanju korupcije u ovom sportu. Kenedi je poručio da je krajnje vreme da se ovaj sport otarasi raznih menadžera, gangstera i mangupa koji ne vode ovaj sport kako treba nego nameštajući mečeve, bogate se na narodu.

Kako Vreme prenosi, ovo nije prvi pokušaj sprečavanja korupcije u boksu, predloga je bilo i ranijih godina međutim nijednom nisu izglasani zakoni. Ovog puta Kenedi je podneo zahtev u čak 18 država SAD-a.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari