Biznis Privreda
DUALNO OBRAZOVANJE U Srbiji da rade u "Rols-Rojsu"

DUALNO OBRAZOVANJE U Srbiji da rade u "Rols-Rojsu"

Dosta dece u Srbiji školuje se po dualnom modelu, već su na obuci u kompanijama, a među njima i oni koji uče da prave motore za "Rols-Rojs" i delove za avione, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na konferenciji "Dualno obrazovanje - znanje za budućnost".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dualno - znanje za buducnost Foto: Privredna komora Srbije / Promo
Dualno - znanje za buducnost

Konferencija održana u Beogradu okupila je predstavnike više od hiljadu kompanija iz cele Srbije, škola, lokalnih samouprava i institucija koje učestvuju u razvoju dualnog obrazovanja.

Neophodno je da se deca školuju za poslove budućnosti koji se uče u učionicama i kompanijama, rekao je Čadež i istakao da je u ovoj školskoj godini 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje. Dualni model čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, odvija se u 72 škole, ima 35 obrazovnih profila, a ovaj vid školovanja podržalo je čak 880 kompanija.

Budući vazduhoplovni inženjer na praksi u "Koneleku"
Foto: Dejan Micko Stanić / Promo
Budući vazduhoplovni inženjer na praksi u "Koneleku"

Na konferenciji je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da zemlje koje imaju dualni model obrazovanja mogu da računaju na sigurnu budućnost. Kako ističe, ponosan je na mlade ljude u dualnom sistemu obrazovanja jer su razumeli šta to donosi - ne samo siguran posao i primanja, već i odgovornost i ozbiljnost.

- Ta deca će ranije da napuste roditeljski dom, da osnuju svoje porodice, imaju svoju decu i imaćemo generaciju više nego danas - radnika i stručnjaka iz svih oblasti - dodao je Vučić i ukazao da je važno da se univerzitet priključi sistemu dualnog obrazovanja. Predsednik je pozvao kompanije u Srbiji da se uključe u dualno obrazovanje.

Pročitajte još

Sličnu poruku je poslao i ministar prosvete Mladen Šarčević ističući da se radi sve da mladi ostaju u Srbiji.

Kompanija "Tiffany" iz Čačka među prvima je podržala dualno obrazovanje i danas školuje već treću generaciju učenika.

Tekstilci traženi u Čačku, obuke u  kompaniji "Tiffany"
Foto: Duško Luković / Promo
Tekstilci traženi u Čačku, obuke u kompaniji "Tiffany"

- Jedna od prioritetnih grana industrije u Čačku je tekstilna, a privrednici su u dualnom obrazovanju prepoznali mogućnost školovanja mladih i obezbeđivanja kvalitetnih kadrova za naše kompanije, što će svakako u budućnosti doprineti jačanju konkurentnosti i unapređenju kvaliteta proizvoda i usluga. U našoj kompaniji na praksi je trenutno 18 učenika, a najveći uspeh vidimo u njihovom zadovoljstvu, posvećenosti i želji za učenjem kroz rad - rekao je Boro Radoičić, vlasnik kompanije "Tiffany".

Kompanija "Konelek" iz Zemuna, koja se bavi vazduhoplovnim inženjeringom i proizvodi zemaljsku opremu za putničke avione i mlazne motore u lancu dobavljača "Erbasa", "Rols-Rojsa", "Dženeral elektrika", uključila se u model dualnog obrazovanja u septembru 2017. Trenutno su na obuci tri učenika iz Tehničke škole "Zmaj".

Foto: RAS / RAS Srbija

- Cilj nam je da kroz dugotrajan rad sa učenicima dođemo do najboljih kandidata za potrebe naše proizvodnje, a istovremeno omogućimo učenicima pristup najsavremenijoj opremi, mašinama, načinima rada i tako njihove veštine učinimo primamljivim na tržištu rada čak i ako se ne zaposle kod nas - rekao je Andrija Ekmedžić, vlasnik i direktor kompanije.

"Promene su neophodne"

Učesnicima konferencije obratila se dr Ursula Renold, ekspert iz Švajcarske za razvoj dualnog obrazovanja, profesor na Švajcarskom ekonomskom institutu pri Federalnom institutu za tehnologije u Cirihu, ukazavši na neophodnost promena.

Pročitajte još

- Digitalizacija se ubrzano dešava, a to podrazumeva da kompanije menjaju procese i proizvode. Menjaju se i kvalifikacije neophodne za određena radna mesta. Škole ne mogu da se menjaju tako brzo i ovo je jedini način da mladi vide šta ih očekuje u budućnosti - rekla je ona.

Deset puta više dualnih profila

SAD se nalaze na sličnom putu kao Srbija kada je reč o uvođenju dualnog obrazovanja, ocenio je Noel Ginsburg, osnivač "Karijervajz Kolorada", neprofitne organizacije na čiju inicijativu je uveden sistem dualnog obrazovanja u SAD.

Inače, broj učenika, škola i kompanija, kao i dualnih profila, iz godine u godinu raste, pa je danas 10 puta veći u odnosu na početak školske 2013/2014.

Uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u srednje stručno obrazovanje u Srbiji počelo je 2013. godine projektom nemačke organizacije GIZ "Reforma srednjeg obrazovanja", a zatim su se pridružili partneri iz Austrije i Švajcarske. Dualno obrazovanje inicirala je Privredna komora Srbije, a puna primena je od 2019. godine.