Najnovije vesti
Vesti Hronika
malcanski berberin monika

MONIKA PRONAĐENA ŽIVA, OTMIČAR U BEKSTVU Devojčica svesna, ali iscrpljena, Malčanski berberin naoružan, policija BLOKIRALA SVE IZLAZE IZ SELA

Devojčica Monika K. (12) pronađena je živa i zdrava nakon devetodnevne potrage. Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, za koga se sumnja da je oteo devojčicu još uvek nije pronađen i nalazi se u bekstvu. Policija je našla više tragova koji ukazuju da monstrum stalno menja pozicije, a tokom devet dana svuda je sa sobom vodio devojčicu i skrivao je po šumama ili napuštenim kućama po selima oko Knjaževca i Zaječara. Za njim i danas traga više od 800 policajaca, pripadnika BIA, lovaca i dobrovoljaca. Za potragu se koriste psi tragači, dronovi, termovizijske kamere i helikopteri.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
MALČANSKI DEVETI DAN KOMBO Foto: Blic / RAS Srbija
MALČANSKI DEVETI DAN KOMBO

Šta znamo do sad?

- Kako javlja reporter "Blica", policija je rekla meštanima sela Pasjače da pretraže svoje kuće. Jedan od meštana je tako na svom posedu pronašao malu Moniku

- Monika K. pronađena je u ataru sela Pasjača, Malčanski berberin u bekstvu

- Monika je nestala 20. decembra na putu ka školi u mestu Brzi Brod, potraga za njom trajala je devet dana

- MUP je trećeg dana potrage saznao da je u to vreme nestao i višestruki silovatelj Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin i počeo je da istražuje da li on ima veze sa nestankom deteta

- Četvrtog dana potrage u gustom šiblju kod obližnjeg sela Malča pronađen je njen ranac u dobro napravljenom skrovištu u kom je bio šator i vreća za spavanje

- Počela je opsežna potraga i za Malčanskim berberinom. Petog dana potrage policija je zatražila pomoć od građana ukoliko ga negde primete da im odmah jave

- Jedna od dojava otkrila je da je Malčanski berberin viđen kako sa devojčicom ide duž pruge od Malče ka Knjaževcu

- Potraga po selima oko Knjaževca otkrila je da su obijene tri kuće, iz njih je uzimana hrana, a u štali jedne kuće pronađena je ošišana kosa za koju se sumnja da pripada Moniki

- Meštanin je prijavio da mu je u nedelju Malčanski berberin tražio flašu vode i da je devojčica bila s njim

- Kuća u kojoj su pronađeni tragovi njihovog boravka pripada ocu supruge brata Ninoslava Jovanovića

- Tokom potrage za Malčanskim berberinom i Monikom pronađeni su dupli tragovi stopala

- Potrazi se priključuje i više od 100 pripadnika Vojske Srbije sa opemom i psima tragačima. Danas su se u potragu uključilo i oko 20 taksista iz tri udruženja, koji će besplatno prevoziti građane koji tragaju za devojčicom i monstrumom.

- Dirkektor policije danas je rekao i da je za otmičarem ipak raspisana plava međunarodna poternica, iako je policija "95 odsto sigurna da nije prešao državnu granicu".

Pročitajte još

20.08 Deda male Monike: Zadovoljan sam i zahvalan

- Ja sam toliko zahvalan i zadovoljan kao da se moja Monika još jednom rodila - rekao je za "Blic" Miodrag Sulejmanović, deda Monike K.

20.03 Jurić: Bio sam ozbiljno zabrinut za Monikin žviot

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić zahvalio se svima koji su bili uključeni u potragu i doprineli da Monika K. (12) bude pronađena.

"Bio sam ozbiljno zabrinut za život devojčice, 10 dana je predug period. Zahvalan sam svima koji su bili uključeni u potragu i doprineli da se slučaj reši", napisao je Jurić na "Tviteru".

19.31 Doktori: Monika ima lakše telesne povrede i ogrebotine, ali nije životno ugrožena

Monika je svesna, orijentisana i razgovara sa psihologom - rekao je direkor KC Niš Zoran Radovanović novinarima okupljenim oko bolnice.

Kako je rekao devojčica ima lakše telesne povrede, ogrebotine po telu i nije životno ugrožena! Ona će danas biti odvedena i na ginekološki pregled.

Monika K. će večeras biti zadržana na Kliničkom centru na odeljenju Dečje hirurgije.

19.04 Očekuje se dolazak Stefanovića i Rebića u KC Niš

U KC Niš na Dečju kliniku, gde se nalazi Monika, stigao je direktor Centra za socijalni rad Zoran Jović. U bolnicu je stigao i tužilac, a očekuje se da svakog trenutka stignu Rebić i Stefanović.

18.38 Ovako izgleda vikendica u kojoj je pronađena Monika

Policija je danas obavestila građane da pretraže svoje kuće. Tako je jedan od meštana došao do svoje vikendice u kojoj niko ne živi i, prema njegovim rečima, video je čoveka kako beži.

18.31 Prijateljica majke devojčice kaže da su roditelji sa Monikom

Monika je izuzetno mirna i izuzetno hrabra. Sada je na pregledima u dečjoj klinici u Nišu.

Ovako za "Blic" pričaju komšinice koje su došle sa Aleksandrom K., majkom devojčice pronađene devet dana posle otmice.

- Majka se svima koji su učestvovali u potrazu zahvaljuje na pomoći, kao i svima koji su uz njih u ovim teškim trenucima. Ona je sa Monikom na pregledima u dečjoj klinici u Nišu - kaže jedna od komšinica.

18.28 Stefanović: Učinićemo sve da što pre uhapsimo Monikinog otmičara

Ministar poilicije Nebojša Stefanović stigao je u Pasjaču gde je zahvalio pripadnicima niške policije na izuzetnom angažovanju i trudu tokom rešavanja otmice male Monike K.

On je rekao da je devojčica nađena zahvaljujući dobrim operativnom radu na terenu pripadnika Kriminalističke policije, policijske uprave Niša i informacijama koje su prikpljene na terenu i dobroj saradnji sa lokalnim stanovništvom.

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

18.15 Otac male Monike stigao u bolnicu

Robert K., otac male Monike, stigao je u Klinički centar u Nišu.

- Presrećan sam što je pronađena moja Monika. Najvažnije je da je ona živa - rekao je on.

18.08 Monika stigla u bolnicu umotana u ćebe, ošišane kose

Monika K. stigla je u nišku bolnicu.

18.05 Prva fotografija male Monike

Objavljena je prva fotografija Monike K., koju je pre devet dana oteo Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin.

Foto: screenshot

17.55 Uplakana majka Monike K. jedva čeka da vidi ćerku

Posle devetodnevne potraege, Monika K. je pronađena i dobro je. Ona se trenutno nalazi u Kliničkom centru u Nišu gde se obavljaju pregledi.

- Tražila je da me vidi - rekla je uplakana Aleksandra Karimanović, Monikina mama.

- Čula sam se sa njom. Moje jedino čedo. Moje malo dete. Traži da me zagrli. Gladna je. Skupila sam hrabrosti da ne plačem. Čekam da se mi se policija javi da mogu da odem po nju. Ima stope da joj ljubim - dodala je Monikina mama.

17.52 Devojčicin brat: Monika se čula sa majkom, presrećni smo!

Nakon srećnih vesti da je danas dvanaestogodišnja devojčica Monika pronađena u ataru sela Pasjača, porodica devojčice ističe da im je laknulo što je devetodnevna agonija konačno gotova, te da im je najbitnije da je njihovo dete dobro.

- Baš smo srećni sada! Monika je dobro, čula se sa majkom. Trenutno je Monika u bolnici u Nišu i nakon što se obave pregledi roditelji će je videti - rekao je za "Blic" Monikin brat od tetke Nikola, koji se nalazi u porodičnom domu devojčice, dok su roditelji Aleksandra i Robert na putu ka bolnici.

17.48 Devojčica nema vidljive povrede, prebačena u bolnicu u Nišu

Devojčica koju je Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, oteo pre devet dana pronađena je obučena i trebalo bi da bude predata Hitnoj pomoći.

17.44 - Monika nađena u napuštenoj vikendici, Malčanski berberin u bekstvu!

Monika K. spasena je danas popodne u ataru sela Pasjača, saznaje "Blic". Kako saznajemo, devojčica je nađena u napuštenoj vikendici.

17.42 Stefanović: Monika će biti predata Hitnoj pomoći, za otmičarom još tragamo

Pripadnici MUP-a pronašli su danas otetu devojčicu Moniku K. (12), izjavio je za Tanjug ministar Nebojša Stefanović i dodao da se za otmičarem Ninoslavom Jovanovićem i dalje traga.

On je rekao da je devojčica pronadjena u ataru sela Pasjača i da će biti predata Hitnoj pomoći.

Dodao je da je u toku potraga za otmičarem Ninoslavom Jovanovićem.

17.39 - Opkoljeno selo Pasjača

Selo Pasjača, u kome se sumnja da se krije Malčanski berberin, opkoljeno je. Mesto su okružile jake policijske snage, automobili ne mogu da uđu, ni da izađu iz njega.

17.02 - Malčanski berberin naoružan nožem

Kako saznajemo, Ninoslav Jovanović kod sebe nema vatreno oružje, ali ima nož.

16.34 - Monika nađena, Malčanski berberin u bekstvu!

Monika K. spasena je danas popodne, saznaje "Blic".

Policija traga za Ninoslavom Jovanovićem koji je u bekstvu.

16.12 - Vojska Srbije i Žandarmerija pretražuju svaku kuću, groblje...

16.03 - Prošle nedelje viđen sa devojčicom

- Čuo sam da je jedne noći prespavao dole u selu. U nedelju ujutru pitao je jednog straijeg čoveka godine gde je put za Orešac i tražio od njega flašicu vode. A devojčica je bila sa njim - kaže jedan od meštanina reona gde se vrši pretrga.

15.59 - Razbijena tegala

Jedan od meštana iz okoline Knjaževca kaže da su još u nedelju pronađene razbijene tegle sa paprikom, kao i bunda koja je pronađena u senu gde se pretpostavlja da su Jovanović i devojčica spavali.

15.15 - Prečešljana kuća u kojoj prenoćili berberin i devojčica

Pripadnici žandarmerije i vojne policije pretražili su i kuću u jednom selu u okolini Knjaževca za koju je ranije potrđeno da su Mačlčanski berberin i devojčica monika Karimanović prenoćili ranije.

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

Pronađeni su tragovi u senu gde su njih dvoje najverovatnije spavali, kao i ranije otkrivena tegla sa turšijom.

Pronađena turšija
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Pronađena turšija

Pripadnici ove dve služve velikom brzinom obilaze kuće. Kako javlja naš reporter sa lica mesta, potrebno im je 10-ak minuta da sve obrade i skreniraju.

15.00 - Žandamerija podigla dron, pretraživali i groblje

Kako bi proverili rupu u planini koja liči na omanju pećinu žandarmerija je podigla i dron.

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Vojska češlja svaki milimetar sela u okolini Knjaževca
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Vojska češlja svaki milimetar sela u okolini Knjaževca

Međutim, ispostavilo se da u njoj nema ničega, što bi moglo da se poveže sa boravkom berberina.

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

Takođe, u udruženoj akciji vojne policije i žandarmerije u kojoj je učestvovalo više dsestina pripadnika ove dve grupe, pretraženo je i groblje, tragom navoda da se bereberin hrani ostacima hrane na grobovima.

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

14.32 - Žena policiji prijavila ispremeštane stvari

Vlasnica kuće koja se nalazi u selu u okolini Knjaževca prijavila je policiji da je pronašla ključeve koji nisu u njenom vlasništvu. Takođe, žena je prijavila da su u kući ispremeštane stvari - posteljina sa ormana je pomerana.

Kuća u kojoj su pronađeni novi tragovi
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Kuća u kojoj su pronađeni novi tragovi

Nakon toga, policija je pretražila kuću i zatvorila je, a sumnja se u njoj nalaze tragovi koji vode ka Malčanskom berberinu.

13.52 - Policija našla jastuk i jorgan koji ipak ne pripadaju Malčanskom berberinu

Vojska je otkrila jastuk i jorgan, kao i tragove od cipela, pa policija pretpostavlja da je otmičar u blizini, pišu Novosti. Ipak, kasnije se ispostavilo da pomenuti tragovi ne pripadaju Malčanskom berberinu.

13.30 - Advokatica: "Znala sam da će ponovoti zločin"

"Znala sam da će ponoviti i zločin i to sam naglasila u svojoj završnoj reči 2005. godine kada sam zastupala maloletnicu koju je Jovanović silovao i ošišao. Još tada sam zahtevala da se za takve prestupnike uvede „leks specijalis“ kao što je uspela da se sada izbori Fondacija Jurić", kaže niška advokatica Tanja Minčić Marković kojoj se ovaj slučaj duboko urezao profesionalno i emotivno. Jovanović je tada osuđen na 12 godina zatvora zbog silovanja dvanaestogodišnje devojčice.

12.00 - Najhladniji dan potrage

Otkada je počela potraga za silovateljom Malčanskim berberinom i devojčicom Monikom, prošlo je devet dana, a današnji je ubedljivo najhladniji dan.

Tako na području Knjaževca gde se danas pretražuje teren temperatura varira od -2 na planinama i brdima u okolini do 2 stepena oko grada.

11.30 - Desetine građana došlo da pomogne u potrazi

Desetine građana uključilo se u potragu
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Desetine građana uključilo se u potragu

Više desetina građana priključilo se potraz za devojčicom i omičarem, a helikopteri sve vreme nadleću reon koji se pretražuje. Kako javlja naš dopisnik sa terena, građani su poneli svoje dronove. Među građanima koji su se danas priključili su i Vladimi Đorđević iz Niške Banje i Nenad Filipović, bivši reprezentativac u brzom hodanju:

10.35 - Stigla vojna policija

Vojna policija pristigla je u pomoć ostatku policije, žandarmerije i dobrovoljaca u potrazi za devojčicom Monikom K. i silovateljem Malčanskim berberberinom.

Vojna policija sa psima tragačima
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Vojna policija sa psima tragačima

U potragu su krenuli zajedno sa psima tragačima,a i dalje se pretražuje okolina Knjaževca.

Psi tragači
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Psi tragači

Specijalni psi tragači su tu kako bi se brže pronašli tragovi u ovom terenu obraslom gustim šipražjem.

Vojna policija Malčanski berberin
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Vojna policija Malčanski berberin

10.02 - Rebić: Potraga traje 24 sata bez prestanka

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da potraga za nestalom devojčicom Monikom K. (12) traje 24 sata bez prestanka. Rebić je za TV Prva kazao da su tokom noći uključeni svi tehnički resursi, kao što su dronovi i termovizijske kamere. Rebić je rekao i da je policija 95 odsto sigurna u to da otmičar nije prešao državnu granicu, ali da je za njim ipak raspisana plava međunarodna poternica.

- Na osnovu svih tragova mi znamo da je to uradio Jovanovic Ninoslav - naveo je Rebić.

9.49 - Taksisti besplatno voze građane koji kreću u potragu

Ovog jutra potrazi za otetom devojčicom Monikom K. i manijakom i silovateljom Ninoslavom Jovanovićem poznatijim kao Malčanski berberin pridružili su se i mnogobrojni građani, a taksisti tri udruženja ponudili su besplatnu vožnju tim građanima.

Taksisti krenuli iz  Brzog broda
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Taksisti krenuli iz Brzog broda

Oni su upravo krenuli iz Brzog broda, a u pitanju je 20-ak vozila trii taksi udruženja.

9.20 - Bolesno opsednut kosom

Bolesna opsesija kosom, nesvakidašnji fetiš, u naučnoj terminologiji je poznatiji kao trihofilija. Ljudi koji imaju trihofiliju obično vole da maze, najčešće dugu kosu, da masiraju glavu, da joj se dive. Kada je na tom nivou, ona je obično fetiš kao i svaki drugi i nije opasan. Ipak, na slučaju Malčanskog berberina, to je prešlo u patologiju.

Foto: B. Janačković / RAS Srbija

- Ona u slučaju Ninoslava Jovanovića nije direktna trihofilija, već je, prema mom sudu, više deo njegove patologije i posledica njegove fiksacije. On ima fiksaciju za devojčice od 12 godina. U svojoj glavi razvio je predstavu kako ta devojčica treba da izgleda u tom uzrastu i ona obično nema dugu kosu - objasnio je za "Blic" psiholog Zoran Musterović.

8.59 -Kako ja monstrum mamio žrtve

"Prelepe ruke imate. Još lepše su u kosi i sa makazama. Javite se na moj profil. Čekam vas prijateljice”. Ovim rečima Ninoslav Jovanović, zvani Malčanski berberin, za kojim sada traga cela Srbija jer je oteo Moniku K. (12), svojevremeno je mamio ženske osobe da ga kontaktiraju preko Fejsbuka i ostavljao jezive komentare na stranicama za otkup kose.

Nakon izlaska za dvanaestogodišnje robije na koju je bio osuđen zbog silovanja, u januaru prošle godine, Jovanović je pokušavao da ostavi utisak osobe koja se resocijalizovala i nastavila sa normalnim životom - zaposlio se u JKP "Medijana" u Nišu i oženio se. Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

8.45 - Viđen muškarac koji odgovara opisu Malčanskog berberina

Kako "Blic" saznaje u blizini sela Minićevo prekjuče je viđen muškarac koji odgovara opisu Ninoslava Jovanovića. Policija za sada proverava ovu informaciju i obilazi reon oko ovog sela na pravcu ka Zaječaru.

Policijska potraga se proširila ka Zaječaru
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Policijska potraga se proširila ka Zaječaru

8.40 - Jovanović viđen, pronađene ženske gaćice, majica i hrana

Policija je juče, osmog dana potrage, u blizini jedne od kuća u kojoj je utvrđeno da je proteklih dana boravio Malčanski berberin, pronašla ženske crne gaćice i dečju majicu za koje se sumnja da je Malčanski berberin kupio za devojčicu i da su mu ispale prilikom bekstva. Nedaleko od toga pronađena je i salama. Policija nema sumnje da ove stvari pripadaju upravo monstrumu koji je oteo devojčicu jer u selu u kom su pronađene ove stvari gotovo da ne živi niko i nalaze se samo stariji ljudi koji kažu da ništa od toga ne pripada njima i da pre nekoliko dana nije bilo tu.

Policijska potraga se proširila ka Zaječaru
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Policijska potraga se proširila ka Zaječaru

8.30 - Monika oteta na putu do škole

Policijska potraga se proširila ka Zaječaru
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Policijska potraga se proširila ka Zaječaru
Pročitajte još

8.15 - Potraga juče promenila pravac

Policijska potraga za monstrumom i otetim detetom juče je promenila pravac. Žandarmerija je počela da pretresa sve kuće između Knjaževca i Zaječara. Preskakali su ograde, upadali u dvorišta, kontrolisali kuće, šupe, ostave, napuštene objekte, štale i sva mesta koja mogu biti korišćena kao skrovište.

Potraga za Malčanskim berberinom i Monikom proširila se i na teritoriju oko Zaječara
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Potraga za Malčanskim berberinom i Monikom proširila se i na teritoriju oko Zaječara

8.00 - Ovako Malčanski berberin sada izgleda

MUP je poslao još jedan apel zbog potrage za Monikom Karimanović koje nema već sedam dana. Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, koji je osumnjičen za njenu otmicu sada izgleda kao na priloženoj fotografiji.

Poslednja fotografija Malčanskog berberina, sada moguće da ima bradu staru 8-9 dana
Foto: MUP Srbije / Promo
Poslednja fotografija Malčanskog berberina, sada moguće da ima bradu staru 8-9 dana

7.30 - Potraga trajala cele noći

Opsežna policijska potraga trajala je i tokom protekle noći. Na stotine policajaca, pripadnika specijalnih jednica, pripadnika BIA, lovaca i radio amatera i dalje su na terenu. Policija i dalje pretražuje sve kuće, dvorišta, šupe, štale i svaku lokaciju za koju se sumnja da je Malčanski berberin mogao da iskoristi kao skrovište.

Potraga za Malčanskim berberinom i Monikom proširila se i na teritoriju oko Zaječara
Foto: Branko Janačković / RAS Srbija
Potraga za Malčanskim berberinom i Monikom proširila se i na teritoriju oko Zaječara

7.00 - Blog uživo

"Blic" će i tokom današnjeg dana uživo pratiti sve što se dešava oko potrage za nestalom dvanaestogodišnjom devojčicom Monikom K. iz okoline Niša.

Podsetimo, potraga je promenila pravac, kada je otkriveno da sa nestankom devojčice veze ima ozloglašeni Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin. Ovaj nadimak manijak je dobio jer je svoje žrtve šišao na kratko, a potom ih silovao. Šta se sve dešavalo tokom osmog dana potrage možete pročitati u jučerašnjem blogu.