Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Pravac na Jutjub: Objavljena lista 18 najlepših prazničnih pesama i IMA IZNENAĐENJA! (VIDEO)

Pravac na Jutjub: Objavljena lista 18 najlepših prazničnih pesama i IMA IZNENAĐENJA! (VIDEO)

Zakoračili smo u prazničnu sezonu, a ta činjenica je očigledna jer retko gde možete da se uputite, a da na radiju, trgovima ili u radnjama ne čujete prazničnu muziku, naročito onu koja se fokusira na Božić.

KOLAZ profimedia-0312341655 Foto: Profimedia
KOLAZ profimedia-0312341655

Božićne pesme ne moraju uvek da budu vesele, te se među mnogim svetski popularnim muzičkim numerama posvećenim ovom prazniku nalaze sumorna "2.000 Miles" koju izvodi sastav The Pretenders, kao i srceparajuća i planetarno popularna "Last Christmas", benda Wham!

Pročitajte još

Međutim, na listi 18 najboljih božićnih pesama, koju je sastavio "Independent", nalaze se i vesele pesme poput "Rockin' Around the Christmas Tree" u izvođenju Brende Li, kao i nezaobilazna "All I Want for Christmas is You" Maraje Keri.

Na spomenutoj listi našao se širok spektar hitova koji datiraju od klasika četrdesetih, pa sve to savremenih pop hitova.

18. "Happy Xmas (Was is Over)" - Džon Lenon i Joko Ono

Iako naslov ove pesme zvuči veoma optimistično, uz nju ide i upozorenje da to baš i nije slučaj, s obzirom na to da dečji hor, uz pratnju prazničnog zvuka tambura pevaju da je "rat gotov", ali, kako dodaju samo "ako vi to želite".

Džon Lenon i Joko Ono
Foto: Promo / Promo
Džon Lenon i Joko Ono

- Sada znam šta treba da radim: svoje političke poruke treba da plasiram uz malo zaslađivanja - izjavio je bivši član Bitlesa nakon analize uspeha svoj prethodnog singla "Imagine".

U ovoj antiratnoj pesmi baziranoj na Vijetnamu, koja je protestna pesma upakovana u zvuk zvona, tamburaških žica i melodiju koja podseća na himnu, Lenon je uradio upravo to.

17. "Mary's Boy Child/Oh My Lord" - Boney M

Kada uzmete hit "Mary's Boy Child" Harija Belafontera iz 1956. godine i ukombinujete sa "novom" pesmom "Oh My Lord", kao što su uradili Boney M, dobijate kombinaciju praznične pesme u harmoniji sa euro diskom, steelpan zvukom i rege senzibilitetom. Možda ovo zvuči kao recept za propast, ali ova kombinacija je 1978. ovom sastavu osigurala hit.

16. "2.000 Miles" - The Pretenders

Glas Krisi Hajnd, njen način pevanja koji naglašava svaki slog, u kombinaciji sa gitarskim rifovima, kupuje slušaoce na prvu loptu. Osoba koja sluša ovu pesmu mogla bi da pomisli da govori o dvoje razdvojenih ljubavnika, ali je zapravo napisana za prvog gitaristu benda, koji je preminuo zbog predoziranja drogom godinu dana ranije, kada je imao 25 godina.

Pesma je izuzetno sumorna, kao što je slučaj sa mnogim odličnim božićnim pesmama, ali sa notom praznične nade.

15. "Rockin' Around the Christmas Tree" - Brenda Li

Brenda Li je imala samo 13 godina kada je, zahvaljujući ovom muzičkom klasiku, pogodnom za žurke, od sebe načinila pravu rokabili legendu. Ova pesma slušaoce može da podseti na sjajne praznične filmske klasike poput filmova "Deda Mraz" iz 1994. godine, kao i čuvene franšize "Sam u kući".

14. "Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!" - Din Martin

Din Martin i Džeri Luis
Foto: Profimedia
Din Martin i Džeri Luis

Malo je božićnih pesama koje vam daju osećaj prijatnosti i udobnosti kao ova. Prijatan, bogat glas Dina Martina je kao dobra čaša viskija. Uklopljena sa romantičnim gitarskim tonovima i "cvrkutom" flaute, "Let it Snow!" dočarava slike čarapa okačenih iznad kamina, novogodišnje jelke na kojoj svetlucaju ukrasi, zaleđenih prozora i snega koji pada.

13. "Walking in the Air" - Piter Oti u filmu "Sneško Belić"

Iako Aled Džouns pokušava da pokupi zasluge za ovo delo, glas koji se čuje u sceni nemog animiranog filma iz 1982. godine pripada dečaku iz hora, Piteru Otiju. On nije potpisan na ovoj numeri, a zaboravljen je kada je Džounsova verzija dospela na peto mesto Britanskih top lista. Istina je da, koju god verziju da slušate, ova pesma izaziva da se naježite od užitka.

12. "Peace on Earth/Little Drummer Boy" - Dejvid Bouvi/Bing Krozbi

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi

Snimljena za specijalnu TV emisiju Binga Krozbija i uokvireno oko čudnog scenarija između dva muzičara, ova kombinacija je nastala samo zbog toga što je Bouvi mrzeo pesmu "Little Drummer Boy", koju je trebalo da peva u emisiji. Zbog toga su tekstopisci za emisiju Ijan Frejser i Leri Grosman, zajedno sa scenaristom emisije, napisali "Peace on Earth" kako bi kreirali kontrapunkt, dok je Krozbi izvodio svoju pesmu. Oni su snimili meševinu muzike koji je izašao kao proizvod ove kombinacije nakon sat vremena probe, a pet nedelja kasnije Krozbi je preminuo.

11. "Santa Baby" - Erta Kit

- Ne postoji nijedna žena na svetu koja je više seksi od Erte Kit. Niko ne piše seksi božićne pesme. Kako ćemo to da izvedemo? - zapitao se kompozitor Fil Špringer.

Pola tima koji stoji iza ove pesme, koju u mnogi smatrali groznom zbog novogodišnjih želja iskazanih u tekstu, uvek su bili pomalo ogorčeni što je njihov najveći hit praznična pesma. Sam Fil Špringer izjavio je da ne shvata zašto je njegova praznična pesma izdržala tekst vremena, kao i da ovo "nije vrsta muzike koju voli da stvara".

Ova pesma ne samo da nije zaboravljena, već je i prepevana od strane nekih od najvećih muzičkih zvezda kao što su Lejdi Gaga, Tejlor Svift i Madona.

10. "The Christmas Song" - Net King Kol

Ova praznična pesma je originalno napisana u saradnji sa Bobom Velsom, dok su pokušavali da se rashlade i koristili svu snagu volje da istrpe zagušljiv letnji dan 1945. godine. Ovo je jedan od Kolovih najpoznatijih hitova i jedna među najvoljenijim božićnim pesmama.

9. "I Believe in Father Christmas" - Greg Lejk

Legenda progresivnog roka 1975. godine objavio je ovu pesmu, koja je, decenijama kasnije, i dalje favorit publike. Muziku za ovu numeru napisao je Greg Lejk dok je Piter Sinfild bio zadužen za tekst.

Iako se ova pesma smatra Božićnom, Lejkova zamisao nije bila da bude tako. On je izjavio da ju je napisao "u znak protesta protiv komercijalizacije Božića" i istakao da tekst govori o gubitku i nevinosti dečjih verovanja.

8. "It's the Most Wonderful Time of the Year" - Endi Vilijams

Numera Endija Vilijamsa donosi sliku velikog, smešnog božićnog slavlja kakvo možete da vidite u američkim filmovima - mnogo poklona, rasplamsana vatra i ogromna gozba - ali takođe ističe koliko je važno da praznike provedete sa voljenima.

Pročitajte još

Ova pesma se konstantno pojavljuje na listama top 10 božićnih pesama i, nakon više od 50 godina, ovaj hit iz 1963. godine ne daje znake da će ikada biti zaboravljen.

7. "Stop the Cavalry" - Džona Loui

Smatrana je "samo još jednom antiratnom pesmom" dok Džona Loui nije ubacio zvuk kazua u miks. Engleski kantautor nikada nije planirao da ova pesma postane božićni hit, ali stih "želeo bih da sam kod kuće za Božić", u kombinaciji sa zvukom vojnih limenih duvačkih instrumenata i tubularnih zvona, bilo je dovoljno da ubedi slušaoce u ovu zamisao.

Odmah nakon objavljivanja, pesma je prodata u četiri miliona primeraka i nije završila na prvom mestu top lista tog Božića samo zbog smrti Džona Lenona. Loui je 2015. godine za "Gardijan" izjavio da zarađuje više od ove pesme, nego od svih svojih pesama zajedno.

6. "Driving Home for Christmas" - Kris Rija

Godine 1978, Kris Rija je mislio da je sve gotovo. Njegov muzički ugovor je istekao, menadžer mu je rekao da daje otkaz. Želeo je da se vrati iz studija u Londonu u Midlsbro, ali njegova matična muzička kompanije nije želela da plati kartu.

- Žena je došla po mene našim starim automobilom, iz Midlsbroa do studija u Londonu, pokupila me i odmah smo krenuli nazad. Onda je počeo sneg. Imali smo 220 funti koje smo pokušali da rastegnemo na putu do kuće. Zaglavili smo se u saobraćaju i gledao sam u druge vozače koji su izgledali jednako očajno. U šali počeo sam da pevam "Vozimo kući za Božić" - rekao je Rija.

5. "Have Yourself a Merry Little Christmas" - Frenk Sinatra

Sinatrinu verziju klasične Božićne pesme otvaraju izolovani vokali pre nego što se u numeru postepeno uključi hor i nežan zvuk žičanih instrumenata.

Frenk Sinatra
Foto: Promo / Promo
Frenk Sinatra

Pesma je snimljena za potrebe filma "Nađimo se u Sent Luisu". Prvi put se u ovom filmskom ostvarenju pojavljuje u sceni u kojoj je porodica uznemirena zbog očeve odluke da se preseli u Njujork zbog unapređenja na poslu, ostavljajući svoje voljene u njihovom domu u Sent Luisu. U sceni smeštenoj u vreme Badnje večeri, Ester, uloga koju igra Džudi Garland, peva ovu pesmu kako bi oraspoložila potištenu petogodišnju sestru.

4. "All I Want for Christmas is You" - Maraja Keri

Maraja Keri
Foto: Printscreen / RAS Srbija
Maraja Keri

Praznična sezona ne može da prođe, a da negde ne čujete hit ove pop dive. Nepokolebljivi praznični duh ovog hita i zarazni akordi kreiraju kombinaciju pogodnu za vrhunski doživljaj prazničnog veselja, uz savršenu meru nostalgije i pop sentimentalizma.

3. "Last Christmas" - Wham!

Džordž Majkl je napisao, producirao i svirao svaki instrument u ovoj pesmi, u kojoj se sa tugom osvrće na prošlu vezu.

Ovu pesmu karakteriše veoma veseo ritam i "cvrkutavi" instrumenta, u kontrastu sa melanholijom neuzvraćene ljubavi u tekstu, uz insinuaciju da se sve dogodilo previše naglo.

2. "Fairytale of New York" - The Pogues

Neke od najboljih pesama kombinuju vesele instrumentale sa tekstovima koji mogu da budu krik očaja, a ova pesma je još jedan takav slučaj. Ona ne nosi sladak sentiment koji imaju pesme Maraje Keri ili benda Wham! "Fairytale of New York" je himna onih sa propalim snovima koji su odustali od nadanja.

Njen narator, irski imigrant, nalazi se u pritvoru kako bi odspavao nakon svoje božićne pijanke. On počinje da sanja o prošlosti, priču dvoje zaljubljenih ljudi u Americi, samo da bi videli svoje planove za budućnost - uništene.

1. "Winter Wonderland"- Bing Krozbi

Iako je Krozbijeva verzija ove pesme definitivno najpopularnija pre nego što ju je otpevalo više pevača, a prvi put je snimljena 1934. godine.

Međutim, ona je napisana od strane Ričarda Smita koji je patio od tuberkuloze još od detinjstva. Posmatrajući sneg iz sobe, napisao je pesmu u kojoj je opisao sve stvari koje će da uradi kada ozdravi. Bio je inspirisan pogledom na ljude koji se igraju u snegu prekoputa njegove kuće u kojoj je živeo sa majkom, bratom i dve sestre.

Prva verzija ove pesme nastala je kada je odneo tekst svom prijatelju Feliksu Bernardu, koji je bio profesionalni pijanista.