Zdravlje

Šta sve čuva bršljan

Šta sve čuva bršljan
Foto: Pixabay | Šta sve čuva bršljan

Izuzetno otporan bršljan može potpuno obrasti cijele kuće i stabla te ga ljudi katkad smatraju nepoželjnim ili doživljavaju tek kao ukras.

Ali, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena - cvjetovi namočeni u vinu preporučivani su kod proljeva, glavobolje i bolesti uva.

Danas su listovi bršljana najčešći sastojak sirupa protiv kašlja, ali i krema protiv celulita. Bršljan (Hedera helix) penjačica je koja u prirodnim staništima raste na stablima, boreći se da dođe do svjetla. Snažnim vriježama može ugušiti i manja stabla. Raste i po zidovima. Iako može oštetiti nekvalitetniju fasadu, njegova velika prednost je što djeluje kao prirodni izolacijski materijal budući da zimi zadržava listove i svojim bujnim rastom sprečava gubitak toplote.

Dobro podnosi sjenovita mjesta. Listove bršljana za upotrebu je najbolje brati u maju ili junu, sa dna biljke, ali za nuždu mogu poslužiti listovi ubrani u svako doba godine.

Plodovi su crne bobe koje zriju u proljeće. S njima treba biti oprezan jer kod manje djece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u stomaku i povraćanja. Srećom, bobice su prilično gorke pa ih djeca obično ne jedu u velikim količinama.

Sastojci bršljana djelotvorni su i protiv patogenih gljivica i bakterija zbog čega se bršljan primjenjuje i izvana, kod gljivičnih infekcija kože. U tu se svrhu primjenjuju kupke od bršljana. U novije vrijeme otkriveno je djelovanje na proširene vene i celulit pa se bršljan dodaje i kozmetici. Upozorenje

Bršljan kod osjetljivih osoba može izazvati slabost i povraćanje. Kod neposrednog dodira s listovima katkad se može javiti slabost i povraćanje. Crne bobice bršljana su otrovne. 

Ulje od bršljana protiv celulita

Potopite suvi list bršljana u hladno presano ulje (bademovo, maslinovo, suncokretovo), ostavite mjesec dana i procijedite. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovno mazati uljem, a dobro ga je kombinovati s kupkama.

Čaj od bršljana

Čaj od bršljana pripremamo od jedne kašike suvih listova (0,9 grama). Treba ih preliti šoljicom vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zasladiti ga medom i piti po dvije do tri šoljice na dan. Koristi se i izvana, kao kupka za noge, ako ste skloni gljivičnim infekcijama, kao i za ispiranje rana. Čaj se pije samo kraće vrijeme (najduže dvije sedmice). Ovaj čaj katkad se koristi i za reumatske tegobe, za čišćenje kože i čišćenje krvnih sudova.  Tinktura u sirćetu

Sitno narežite bršljanovo lišće i njime napunite teglu. Do vrha nalijte jabukovo sirće i ostavite da stoji na toplom mjestu sedmicu dana. Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti - oboljelo mjesto treba mazati tinkturom tokom 10 dana.

Vinski uvarak

Sitno narežite 50 g svježih listova i stavite u litar crnog vina. Lagano kuvajte da se količina tekućine upola smanji, procijedite, ohladite i dodajte još 500 ml kuvanog vina. Po jedna čaša pije se osam do 10 dana, prije doručka kao lijek protiv žućnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca.  Protiv kurjih očiju

Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana treba svaku veče staviti na kurje oko, dobro omotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon sedam do 10 dana kurje oko će omekšati tako da će ga biti lako ukloniti.

Kupka od bršljana

Prelijte 40 g listova litrom kipuće vode, ostavite da stoji 15 minuta, ocijedite i izlijte u kadu punu vode. Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože te ublažava simptome reumatskih bolesti.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije