Nesmenjivi Vesić 1

Da li možete da zamislite da Goran Vesić ostane bez članstva u Predsedništvu SNS, zato što su naprednjaci nezadovoljni njime?

Ili da Vesića odbornička većina SNS, koja ga je izabrala za zamenika gradonačelnika Beograda prošlog juna, smeni zbog lošeg upravljanja prestonicom?

Deluje nestvarno, ali uvid u internu analizu vladajuće stranke, pred vrhunac kampanje za opšte izbore 2020. svedoči barem o jednom – naprednjaci imaju realne podatke, samo što je čistka neomiljenih, po njih opasna kao i da predaju vlast opoziciji.

Prema tim podacima, oni Vesića ne doživljavaju kao naprednjaka, već kao večitog „žutog“ preletača i krivca za kontraverzne projekte. Zaključak: koliko god Aleksandru Vučiću značio zamenik gradonačelnika Beograda, Vesić će se ređe pojavljivati u medijima.

Nije prvi put, i kada je u završnici beogradske kampanje 2018. gostovao u sučeljavanju na RTS-u protiv Dragana Đilasa, to je bilo već kada su istraživanja najavljivala trijumf liste SNS-a.

Ako se ima u vidu ta beogradska, za Vučića vrlo značajna kampanja, za ovu koja sleduje 2020. on će morati da se odluči između dva pristupa.

Jedan je da ponovo ide sa listom uglednih ljudi koji nisu prepoznati kao naprednjaci, kao što je to 2018. bio slučaj sa Zoranom Radojičićem, Ajom Jung, itd. I sa onima poput glumaca i advokata koji su po ulasku u Skupštinu grada, vratili odborničke mandate. Međutim, kako su parlamentarni i opštinski izbori „dublji“, i traže neposrednije povezivanje sa biračima, to Vučiću možda neće „raditi“ taj elitistički pristup.

On je taj pristup primenio i 2017. na predsedničkim izborima sa spiskom više od hiljadu uglednika koji su podržali njegovu kandidaturu.

Za opšte izbore koji slede pak, njemu trebaju pravi, izvorni naprednjaci, ako takvi još postoje i ukoliko se nisu beznadežno osramotili u nizu teških afera poslednjih godina.

Ili naprednjaci koji bi to mogli tek da postanu – to su te najave više stotina „mladih lavova“, novih i neokaljanih ljudi. Samo pitanje je da li ta nepoznata mlada lica mogu da zasene nezadovoljstvo Vesićem i njemu sličnim, da li zaista mogu biračima vlasti da uliju nadu, ili pak sumnju da se sve polako ali sigurno ruši.

Istina, SNS je takva partija čiji vrh neće ni znati da pada s vlasti, dok ne tresne o tlo poraza, tako da se verovatno i sam Vesić čudi, ubeđen, da su interne anketa nameštene, jer mu „smeštaju“ dušmani zavidni na njegovom uspehu i menadžerskim sposobnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari