Porinuta prva serijska nuklearna podmornica projekta "Jasenj"

Prva serijska nuklearna podmornica "Novosibirsk", modernizovanog projekta "Jasenj-M", porinuta je u Severodvinsku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2019.

13:02

Porinuta prva serijska nuklearna podmornica projekta
Foto: Epa/ANATOLY MALTSEV

Glavni komandant ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov je naveo da je posada podmornice prošla obuku i da je spremna da upravlja najnovijom tehnikom i naoružanjem.

Planira se da "Novosibirsk" i prva podmornica ovog projekta "Kazanj" budu predati floti u 2020. godini, piše Sputnjik.

Predsednik "Objedinjene korporacije za brodogradnju" Aleksej Rahmanov je ispričao da je u projektu "Jasenj-M" bio otkriven niz konstruktivnih nedostataka, između ostalih, i u vezi sa sistemom upravljanja. Kasnije je on dodao da je za eliminaciju nedostataka na prvoj podmornici "Kazanj" bilo potrebno još četiri do pet isplovljavanja u more.

Višenamenska nuklearna podmornica "Kazanj", "Novosibirsk", "Krasnojarsk" i "Arhangelsk" se prave prema modernizovanom projektu "Jasenj-M" (885M). One poseduju 13.800 tona, dubinu porinuća — 520 metara, posada — 64 osobe, autonomnost — 100 dana, podvodnu brzinu — 31 čvor. One poseduju mine, torpede od 533 milimetara, krstareće rakete "Kalibar" i "Oniks".

Kako su saopštili u "Sevmašu", promene u poređenju sa projektom 885 su elementarne baze kompleksa radioelektronskog naoružanja i modernizovane opreme i materijala koje isporučuju ruski proizvođači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: