Najnovije vesti
Vesti Svet
NEMA VIŠE PUTOVANJA NA MALDIVE Predsednik Bundestaga najavio promene u stilu života Nemaca zbog KLIMATSKIH PROMENA

NEMA VIŠE PUTOVANJA NA MALDIVE Predsednik Bundestaga najavio promene u stilu života Nemaca zbog KLIMATSKIH PROMENA

Nemci će morati da promene svoj način života, tako što će smanjiti putovanja i plaćati realnu cenu da bi se izborili sa problemom klimatskih promena, izjavio je danas predsednik nemačkog parlamenta Volfgang Šojble.

Volgang Šojble
Volgang Šojble

Konzervativac Šojble, poznat po tome što je kao ministar finansija tokom dužničke krize evrozone pozivao siromašnije južne članice bloka na štednju i fiskalnu disciplinu, rekao je u božićnom intervjuu za list "Noje oznabriker cajtung" da će klimatske promene od Nemaca zahtevati žrtvovanje, prenosi Rojters.

"Moraćemo da promenimo svoj stil života. Svakako je veliko zadovoljstvo odleteti na Maldive ili posetiti Veneciju. Ali u budućnosti ćemo morati da se prepuštamo takvim zadovoljstvima znatno umerenije", naveo je Šojble.

Nemački paket mera za zaštitu klime, koji je dogovoren ranije ove godine, predviđa oštro smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom narednih decenija, kao i ulaganja u železnicu, u energetski efikasne stambene objekte i električna vozila.

Šojble je, međutim, naglasio da će, uprkos nastojanjima da se ovim paketom mera minimiziraju direktni troškovi potrošača, svi Nemci platiti cenu ovih promena.

"Savladali smo daleko veće izazove u istoriji. Ali, bilo bi pogrešno predstaviti klimatski paket kao čin velikodušnosti - zaštita klime nije besplatna", poručio je on.

Grejanje i gorivo će postati znatno skuplji, čak i ako će niže cene struje i jeftinije karte za železnicu delimično nadoknaditi to povećanje, objasnio je Šojble.