1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Prvo ugovor pa onda gas!

20. decembar 2019.

Rusija i Ukrajina su se u Berlinu dogovorile o novom sporazumu oko tranzita gasa. Nakon proboja u pregovorima, morala bi da uslede i dela, smatra Andrej Gurkov.

https://p.dw.com/p/3VA0e
Europa fürchtet Kürzungen bei Erdgas aus Russland
Foto: Getty Images/S. Gallup

Kakva lepa predbožićna poruka: Rusija i Ukrajina su se uz posredovanje Evropske unije u noći s četvrtka na petak u glavnom gradu Nemačke u osnovi dogovorile da se nastavi sa tranzitom gasa. Tako da neće doći do višenedeljnog stopiranja isporuke gasa kao 2009, već će ruski gas, kao što se i naviklo, da preko ukrajinske teritorije teče ka Evropskoj uniji. Evropljani, dakle, neće morati da se smrzavaju usred zime.

No, grejanje u Evropi ne bi bilo isključeno ni bez ovog dogovora.Jer, EU je danas, kada je reč o snabdevanju gasom i generalno energentima, u mnogo boljoj poziciji nego što je bila pre deset godina. Izvukla je pouke iz tadašnje krize. Postavila je vodove između zemalja članica, tako da one sa većim rezervama mogu brzo snabdevati one sa slabijim. Brojni LNG terminali (pogoni za proizvodnju, skladištenje i distribuciju tečnog zemnog gasa prim. red.) imaju slobodne kapacitete i mogu da prime tečni gas, a rezervoari su pak puni do vrha.

Politički sukob sa ogromnim potencijalom eksalacije

Tako da je EU dobro opskrbljena s obzirom da 31. decembra ističe desetogodišnji rusko-ukrajinski sporazum. No, uprkos tome vest iz Berlina je izazvala olakšanje. Jer, ne radi samo o tehničkim pumpama za gas, već je reč o političkom sporu sa ogromnim potencijalom eksalacije. I izgleda da je ovaj spor između Rusije i Ukrajine ublažen.

Andrej Gurkov
Andrej Gurkov

Poruku sam zaista čuo, ali mi nedostaju informacije kako bih mogao da verujem. Jer, u Berlinu je istina najavljen proboj, ali nedostaje obavezujući ugovor kojeg još (uvek) nema, a do sada nisu saopšteni ni detalji sporazuma. Zbog toga je još uvek pristuna skepsa, s obzirom da je u poslednje vreme često bilo ovakvih egzaltiranih vesti o navodnim odlučujućim probojima, na primer u trgovinskom konfliktu između SAD i Kine ili u nuklearnom sporu sa Severnom Korejom - ali, ništa od toga nije potrajalo, što je naprečac obećano.

No, ponešto ipak upućuje na to da postoji mogućnost da dođe do potpisivanja sporazuma u rusko-ukrajinskom sporu oko gasa. Predsednik Putin je u četvrtak na godišnjoj konferenciji za novinare žestoko govorio o nastavku tranzita, bez da je tražio paket-rešenje, kao što je Moskva činila jesenas.

Ruski oproštaj od paket-rešenja?

Rusija je naime htela da isporuku gasa kroz Ukrajinu u EU reši samo zajedno sa odustajanjem od međusobnih finansijskih zahteva iz prethodnih godina i ponovnog uvoza ruskog gasa kroz Ukrajinu. Da li j eMoskva odustala od ovih zahteva? Ili se Kijev priklonio ruskim željama? Koji vremenski okvir je dogovoren za nastavak tranzita gasa? Godina, tri, deset? Koliko će ubuduće ruskog gasa da teče preko ukrajinske terirtorije? 15 do 20 milijardi kubnih metara, čemu naginje Moskva? Ili najmanje 30-40 što zahteva Kijev? I koliki će biti porezi na tranzit?

Tek kada se bude odgovorilo na ova osnovna pitanja, biće jasno da li se radi o vin-vin situaciji i da li će srednjeročno biti stabilna isporuka gasa. Ili se radi o tome da su obe strane našle privremeno rešenje u ovoj vanrednoj situaciji. Do tada se Evropljani mogu koncentrisati na svoju proslavu Božića. Nakon medijske objave proboja u pregovorima, Rusija i Ukrajina bi sada morale da - prvo potpišu ugovor a tek onda da poteče gas.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android