Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
TRAJU JOŠ PROVERE ZA BOŽOVIĆA Savet ministara mogao bi biti imenovan u ponedeljak

TRAJU JOŠ PROVERE ZA BOŽOVIĆA Savet ministara mogao bi biti imenovan u ponedeljak

Novi Savet ministara BiH mogao bi biti imenovan već u ponedeljak.

Sednica Savet ministara BIH Foto: Savet ministara BiH / RAS Srbija
Sednica Savet ministara BIH

Predsednik Komisije za izbor i imenovanje Staša Košarac trebao bi danas dostaviti satnice po kojima će se obaviti intervjui s kandidatima za ministre i zamenike ministara.

To je za Avaz potvrdio i predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

– Ne znamo koliko će trajati ti intervjui, ali će sednica nakon toga biti zakazana. Tačne satnice čekamo još od gospodina Košarca – rekao je Zvizdić.

Naime, Avaz saznaje da Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) okončala provere za sedam od osam preostalih kandidata za ministre i zamenike u budućem sazivu Saveta ministara BiH, nezvanično saznajemo u SIPA-i.

Kako je za "Avaz" nezvanično potvrđeno, provere su okončane za kandidata za ministra sigurnosti Fahrudina Radončića (SBB), kandidatkinju za ministrku inostranih poslova Biseru Turković (SDA) te kandidata za ministra odbrane Sifeta Podžića (DF).

Završene su i provere kandidata za zamenike ministara Dževada Mahmutovića, Nedžada Brankovića, Nezira Pivića i Hazima Rančića. Rezultati provera za ovih sedam kandidata već su dostavljeni Zoranu Tegeltiji, predsedavajućem Saveta ministara BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, još traju provere za Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbeglice.

Foto: ATV / RAS Srbija

Provere u SIPA-i ranije su okončane za Stašu Košarca (SNSD), kandidata za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, Vojina Mitrovića (SNSD), kandidata za ministra prometa i komunikacija, Vjekoslava Bevandu (HDZ), kandidata za ministra finansija, Josipa Grubešu (HDZ), kandidata za ministra pravde, Ankicu Gudeljević (HDZ), kandidatkinju za ministrku civilnih poslova BiH. Državna agencija za istrage i zaštitu završila je provere i za kandidate za zamenike ministara Josipa Brkića, Miju Krešića, Vladimira Mijatovića i Ljiljanu Lovrić.

Svi navedeni kandidati ranije su dobili zeleno svetlo od Centralne izborne komisija (CIK) BiH da ispunjavaju uslove da uđu u novi saziv Savet ministara BiH.

Ukoliko i za osmog nedostajućeg kandidata provere budu završene do kraja dana, saznajemo da bi se sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi se našla samo tačka o imenovanju Saveta ministara BiH, mogla održati u ponedeljak, 23. decembra.

Nezvanično saznaje Avaz da Savet ministara BiH može biti imenovano i ako ne budu završene provere jednog kandidata za ministra.