Najnovije vesti
Vesti Politika
Kurti: I dalje bez dogovora o formiranu vlade sa DSK

Kurti: I dalje bez dogovora o formiranu vlade sa DSK

Lider Pokreta "Samoopredeljenje" i potencijalni kandidat za novog kosovskog premijera Aljbin Kurti, izjavio je danas da nema novih informacija u vezi sa formiranjem vlade, da će se sastati ponovo sa predsednikom DSK Isom Mustafom, ali nije precizirao kada.

kurti Foto: EPA;
kurti

Kurti je, kako prenosi prištinska "Gazeta Expres", rekao da će prava vest biti kada budu postignuti konkretni rezultati u vezi sa koalicionim sporazumom.

Pročitajte još

Zna, kazao je, da novinare zanima sve u vezi sa formiranjem nove vlade, i dodao da će se sa Mustafom sigurno sastati i da je dogovor o koalicionom sporazumu moguć jer je, kako je rekao, to pre svega važno za građane.

- Ali to nije vest, vest će biti kada postignemo sporazum u svim njegovim aspektima i tada ćemo imati šta da kažemo - rekao je Kurti.

Albin Kurti i Isa Mustafa
Foto: Privatna arhiva
Albin Kurti i Isa Mustafa

On i Mustafa su se poslednji put sastali prošle subote. Mustafa je ranije obelodanio da je njegov poslednji predlog Kurtiju bio da DSK dobije poziciju predsednika privremenih prištinskih institucija, nakon što istekne mandat aktuelnom Hašimu Tačiju, a da se istovremeno tog trenutka njegova stranka odrekne jednog ministarskog mesta.

Inače, Kurti i Mustafa su načelno dogovorili da se ministarske pozicije podele po pola: pet "Samoopredeljenju" i pet DSK.

Pročitajte još

To znači da bi od preuzimanja funkcije predsednika, Mustafina stranka nastavila sa četiri, a "Samoopredeljenje" bi imalo šest ministara.

Nova prištinska vlada će, prema ranijem dogovoru dvojice lidera, imati 12 minsitarstava, s tim što će dva pripasti manjinama: jedno Srbima, a drugo drugim manjinskim zajednicama.