Svaka utakmica je kvalifikaciona 1Foto: STARSPORT

Partizan je pobedom završio prvu fazu Evrokupa, skor 7-3 u klubu verovatno ocenjuju kao zadovoljavajući. Bilo je tu izuzetno dobrih i izuzetno loših utakmica, perioda kompletnog sastava, ali i povredama prošaranog.

Sledi faza koja ne dozvoljava kikseve, igra se samo šest utakmica i svaki poraz može da udalji od prve dve pozicije koje vode u četvrtfinale.

Najzanimljiviji protivnik u grupi E biće Virtus iz Bolonje. Trener je Aleksandar Đorđević, legenda Partizana, čovek koji je trojkom doneo titulu prvaka Evrope crno-belima u Istanbulu 1992.

U dresu Virtusa nastupa Miloš Teodosić, prva violina ovog kluba i legenda srpske reprezentacije. Tu je i Stefan Marković, nekadašnji plej državnog tima, uz još jednog srpskog igrača Stefana Nikolića. Od zvezda su tu još i Kajl Vims i Vins Hanter, te Džulijan Gembl a bitnu ulogu igra i visoki Italijan Riči. Virtus ima budžet od čak 15 miliona evra od čega je devet miliona rezervisano za plate igrača i ekipa je prokjektovana da osvoji Evrokup i kvalifikuje se u Evroligu

Darušafaku predvodi iskusni Sinan Guler, tu je pet Amerikanaca, Geri Braun, Doron Lamb (bekovi), Džerod Džons, Bonzi Kolson, Selim Sa (krila), a i centar sa Trinidada i Tobaga Džonatan Hamilton, izuzetno skočan i u odbrani i u napadu.

Igraju kolektivno u rotaciji je veliki broj igrača, fizički su izuzetno jaki. Najbolji strelci su Bonzi Kolson (10,8 poena u proseku), Džonatan Hamilton (12,1), Džarod Džouns (10,6), kao i Doron Lamb (9,9). Partizan je već igrao i slavio protiv Darušafake ove godine. Tokom pripremnog peiroda u Areni se igrao meč zatvorenog tipa, a crno-beli su upisali sigurnu pobedu posle odlične druge četvrtine, jedine koju su rešili u svoju korist.

I Trento je poznat protivnik Partizanu, jer je i prošle sezone bio u grupi sa crno-belima, a tada su oba tima zabeležila po jednu pobedu, obe kod kuće. Najveća zvezda tima je Alesandro Đentile, poznat je i Eron Kraft koji je prošle sezone kratko igrao za Budućnost.

Najbitniji igrači su još Davide Paskol, Rašard Keli, i Džejms Blekmon.

Trener crno-belih Andrea Trinkijeri ocenio je grupu kao izuzetno tešku.

– Na kraju nije samo pasta. Pasta i kebab. Šta da kažem? Igramo protiv Virtusa koji ima daleko najboljeg igrača Evrokupa. Darušafaka ima najbolju odbranu celog turnira do sad. Dobila je utakmicu na strani protiv Breše gde je ona dala samo 35 poena. Skoro su dobili u Kazanju. Trento zna da igra Evropu, bio je u polufinalu, imaju Đentilea koji ume da bude problem za odbranu. Grupa je teška, ali su sve teške. Jako je važno da igramo jednu po jednu utakmicu i da ne letimo previše. Mi nismo ništa napravili da možemo da pričamo o nekim većim ambicijama. Moramo da idemo korak po korak – ocenio je Trinkijeri.

Jedan od najiskusnijih Nemanja Gordić takođe je pun komplimenata za protivnike.

„Virtus je sjajna ekipa a i druge dve su jako dobre. Trento je godinama poznat po tome da igra tvrdu košarku. Darušafaka je uvek nezgodna i veliki je posao ispred nas. Treba svi da razmišljamo pozitivno. Moramo da idemo od utakmice do utakmice. U top 16 nema loših ekipa i nemate pravo na loš dan. Svaka utakmica je važna, ima manje mečeva nego u prvoj fazi, ali je veći ulog“, rekao je Gordić.

Stefan Birčević očekuje da će i navijači dolaziti u većem broju.

„Nadam se da ćemo imati veću podršku navijača i da će oni shvatiti značaj utakmica u Top 16 fazi. Tu nema prava na kiks na svom terenu. Drago mi je što će ovde doći naši ljudi, Sale Đorđević, Stefan Marković, Miloš Teodosić… Mislim da će oni biti dodatno motivisani zbog toga, tako moramo i mi“, rekao je Birčević.

Virtus favorit i statistički

Partizan je prvu fazu završio sa prosečno preko 76 poena, šutem za dva 55 odsto, 31 za tri, 65 sa penala. Imao je više od 12 ofanzivnih skokova po utakmici, po čemu je četvrti u Evrokupu. Na 17 prosečnih asistencija imao je 13 izgubljenih lopti. Najefikasniji je bio Gordić sa 105 poena, a najveći prosečni rejting imao je Vil Mozli (14.2)

Vredi pomenuti da je Virtus na drugom mestu po broju datih poena- 84,6. Trento je deseti sa 79,7 poena, a Darušafaka 18. sa 74,6 poena po utakmici. Virtus je treći po indeksu sveukupno gledano, a ispred njega su samo Andora i Unikaha. Partizan je 11. po ovom parametru, Trento 12, a Darušafaka 15. I u skokovima Virtus drži drugo mesto, dok je Partizan šesti. I u asistencijama je Virtus drugi u Evrokupu, sa 20 po utakmici.

Grupa E

Virtus

Partizan

Darušafaka

Trento

Grupa F

Venecija

Breša

Oldenburg

Promiteas

Grupa G

UNIKS Kazanj

Galatasaraj

Monako

Ritas

Grupa H

Unikaha

Andora

Tofaš

Badalona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari