"Ova sedmica ključna - ne treba govoriti dok ne vidimo beli dim"

Nemački poslanici Peter Baer i Kristijan Šmit su u Prištini rekli da je ova sedmica ključna za stvaranje nove kosovske vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2019.

15:44

Ilustracija: Getty Images/Miguel Villagran

Tokom posete Kosovu oni su se susreli sa liderom Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbinom Kurtijem, predsednikom i potpredsednicom Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isom Mustafom i Vjosom Osmani.

"Izuzetno nam je u interesu da jasno stavimo do znanja da su razvoj Kosova i evropska perspektiva Kosova važni. Zato i dolazim u ime EPP-a, čak i na zahtev Donalda Tuska. Takođe ću obavestiti i (kancelarku Angelu) Merkel o dešavanjima jer ju je zanimalo šta se dešava", rekao je Šmit.

On je istakao da nisu došli na Kosovo da pregovaraju o sledećoj koaliciji.

Ocenio je da ne vide put Kosova ka EU lakim ako se govori o razmeni teritorija, dok se, kada se govori o integracijama, Kosovo i Albanija tretiraju odvojeno.

"Za koalicije važi zlatno pravilo koje vas novinare može razočarati. Ako su razgovori o koalicijama u toku, pravilo je telefon, a ne mikrofon. Ne treba govoriti dok ne vidimo beli dim", rekao je Šmit i podsetio da ih je Helmut Kol naučio da u politici treba imati poverenja i odgovornosti.

Peter Baer je rekao da svi političari znaju važnost odgovornosti koju imaju za uspostavljanje stabilne vlade nakon izbora.

"Isteklo je vreme, pa su potrebni uspešni pregovori. Ne želimo da se mešamo, to nije u našem mandatu, ali došli smo da čujemo i ostavimo neke poruke. Pregovori o koaliciji ne bi trebalo da se gube zbog tehničkih detalja. Osećali smo da postoji politička volja da se formira vlada u korist građana. Ako postoji obostrano poverenje, niko ne bi trebalo da pokuša da oslabi drugog, treba imati profesionalni pristup", zaključio je Baer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: