Najnovije vesti
Vesti Politika
"OPTIMISTIČNI SIGNALI O PROŠIRENJU" Brnabić u Rimu: Sa novom EK došla nova energija, Varhelji u januaru u Srbiji?

"OPTIMISTIČNI SIGNALI O PROŠIRENJU" Brnabić u Rimu: Sa novom EK došla nova energija, Varhelji u januaru u Srbiji?

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Rimu, na marginama Samita Centralno-evropske inicijative (CEI), sa novim evropskim komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejijem, između ostalog i o mogućnosti njegove posete Srbiji do kraja januara naredne godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ana Brnabić Novi Sad mladi Foto: J. Pap / Tanjug
Ana Brnabić Novi Sad mladi

- Razgovarali smo i o tome da on možda izdvoji vreme za posetu Srbiji do kraja januara, kao i o tome šta možemo očekivati od nove metodologije za proširenje Unije, koliko će i kako uticati na naše pregovore sa EU i dinamiku pregovora, koja mora biti drugačija - rekla je Brnabićeva.

Pročitajte još

Dodala je da je bilo reči o izbornim uslovima u Srbji, kakvi su oni danas u odnosu na 2012. godinu, kao i o tome "šta je sve urađeno i koliko je posvećenost i predsednika i vlade Srbije da rade sa EU i sa evroparlamentarcima".

Premijerka je rekla da je sa Verhejijem razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji.

- Razgovarali smo o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije u odnosu na to pitanje, koje je izuzetno značajno. Značajno u ekonomskom ali, i to sam rekla, to je i političko pitanje koje želimo da pokrenemo sa novom EK - rekla je Ana Brnabić.

Ona je prenela da je Varheji obećao da će o toj temi razgovarati sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom, i dodala da se nada i očekuje da će putovati u Brisel da razgovara o tom pitanju.

Optimistični signali

Premijerska Srbije rekla je da je zajedno sa novom Evropskom komisijom došla i nova energija po pitanju proširenja EU, istakavši da joj to daje razloge za optmizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.

Na pitanje da li je brine zamor proširenja EU, Brnabić je rekla da je današnji sastanak sa evropskim komesarom Varheljiem bio jako dobar i da je on potvrdio tu novu energiju.

Pročitajte još

- On je potvrdio da sa novom metodologijom koju mozemo očekivati, to može ići samo u smeru mnogo brže dinamike i mnogo jasnijih uslova, koji se stavljaju i pred zemlje koje žele da postanu članice EU. I mnogo veće predviljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija - naglasila je Brnabić.

Ona dodaje da bi nova metodologija o proširenju koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron značila da se za zemlje koje su u procesu pristupanja EU izdvajaju veća novčana sredstva iz evropskog budžeta za implementaciju reformi a Srbija je , ističe, daleko došla u pregovorima sa EU, a ekonomski rezultati daju sliku stabilne zemlje koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini EU.

Foto: Anadolu Agency / RAS Srbija

- Na sastancima je bilo reči o sredstvima koja bi mogla da prate novu metodologiju, što je zasluga predsednika Makrona - rekla je Brnabić.

Dodala je da će ta sredstva biti izdvajana i za infrastrukturne projekte, ekonomski razvoj, ekonomsku sardnju sa EU.

Brnabić kaže da očekuje da u toj novoj metodologiji Srbija vidi da će reforme pratiti i mnogo veća izdvajanja finansijskih sredstava od EU za zemlje koje su na putu učlanjenja u EU.

Pročitajte još

Brnabić je dodala da je Samit CEI veoma važan zbog regionalne saradnje i povezivanja, ali i zbog saradnje Srbije sa zemljama članicama EU, koje su i članice Inicijative i da je istaknuta jasna opredeljanost za guranje dalje agende proširenja u okviru EU.

Dodala je da je na Samitu rečeno da je istorijska greska Unije što nisu otvoreni pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Brnabić je rekla i da je imala i veoma dobre bilateralne susrete na marginama Samita, sa italijanskim premijerom Đuzepeon Konteom, komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem i premijerom Moldavije Jonom Čikuom.