Kraljičin govor: Džonson najavio "novo zlatno doba Britanije"

Od ukupno 30 predloga zakona koji su pomenuti u govoru, sedam je u vezi sa Bregzitom.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2019.

15:21

Kraljičin govor: Džonson najavio
Kraljica na Državnoj ceremoniji otvaranja parlamenta./AFP/Getty Images

Boris Džonson rekao je da je, zahvaljujući programu njegove vlade, "kraljičin govor bio najradikalniji u poslednjih nekoliko decenija".

Britanski premijer naveo je da planira da pooštri krivični zakon i poveća finansijska sredstva namenjena Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Ali glavni prioritet je da Britanija 31. januara izađe iz EU.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin kazao je da mnoga Džonsonova obećanja imaju obrise njihove politike, ali bez suštinskih tačaka.

Jan Blekford, vođa parlamentarne grupe škotske SNP optužio je premijera da "Škotskoj uskraćuje pravo da odlučuje o sopstvenoj budućnosti", aludirajući na najave te partije za organizovanje novog referenduma o nezavisnosti.

"Zašto je, u premijerovom svetu, demokratija prestala da postoji zaključno sa referendumom iz 2014 godine?", zapitao sa Blekford.

Ali Džonson je istakao da oseća kako ima veliku obavezu prema glasačima.

Poslanicima u parlamentu poručio je da je "novo zlatno doba Britanije nadohvat ruke" i da će vlada raditi na dostizanju tog cilja.

Bregzit i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) glavne su tačke programa vlade Konzervativne stranke koji je predstavljen u Kraljičinom govoru.

Prioriret vlade je izlazak Velike Britanije iz EU po prethodno utvrđenom planu za 31. januar, a visoko na listi je i povećanje finansijskih sredstava namenjenih NHS-u.

Britanska kraljica Elizabeta Druga predstavila je plan konzervativaca za narednu godinu, nakon ubedljive pobede na izborima prošle nedelje.

Od ukupno 30 predloga zakona koji su pomenuti u govoru, sedam se tiče Bregzita.

Ostali predlozi odnose se na garancije o dodatnom finansiranju zdravstvenih usluga i veće kazne za nasilnike.

Premijer Boris Džonson kaže da želi da ujedini Veliku Britaniju i da narodu pruži više mogućnosti.

Međutim, opozicioni laburisti tvrde da će vlada biti ocenjena na osnovu godine u kojoj nije bilo dovoljno novca u budžetu za zdravstvene usluge, kao i po nedovoljno kvalitetnim rešenjima za povećanje broja radnih mesta.

Kraljica je od Bakingamske palate do parlamenta došla automobilom, umesto kočijom i nije nosila svečanu haljinu.

U kraljičinom govoru koji je napisala vlada, najavljeno je da će se sredstva za finansiranje zdravstvene zaštite povećati za 33,9 milijardi funti godišnje do 2023/24.
Ceremonija u Vestminsteru/Getty Images
U kraljičinom govoru našli su se i:
  • Planovi za migrante od 1. januara 2021.
  • Nove britanske vize za kvalifikovane doktore, medicinske sestre i profesore
  • Ukidanje naknada za bolnička vozila
  • Nastavak rada na reformi Zakona o mentalnom zdravlju
  • Novi zakoni o kaznama kako bi se osiguralo da najteži nasilnici, uključujući teroriste, duže borave u pritvoru
  • Predlog da oni koji su optuženi za posedovanje noža budu osuđeni po brzom postupku
  • Nastavak borbe za postizanje neto nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050.
  • Subvencije za male kompanije, uključujući nezavisne bioskope, muzičke prostore i pabove


Tokom kampanje, Džonson je želeo da se usredsredi na suštinska pitanja poput investicija u obrazovni sistem, Nacionalnu zdravstvenu službu i novi način finansiranja brige o najstarijim građanima.
Pripreme za dolazak kraljice u parlament/AFP/Getty Images
Kraljičin govor je poznat po raskošnom protokolu. Monarh stiže u Vestminster u kočiji, a zatim čita govor sa trona u Domu lordova. Pored nje sedi princ od Velsa.

S obzirom na većinu koju Džonson sada ima u parlamentu, očekuje se da njegovi predlozi zakonskih akata koji se odnose na Bregzit budu usvojeni na vreme do 31. januara.

Prethodnih dana iz Dauning Strita broj 10 najavljeno je da neće više biti nikakvog pomeranja rokova za izlazak iz EU.

U vladi su uvereni i da će do 31. decembra sledeće godine postići dogovor o trgovinskoj saradnji sa EU, iako su zvaničnici u Briselu skeptični po ovom pitanju.

Poslanici konzervativaca pozdravili su i odluku o povećanju sredstava za NHS od 3,4 odsto na godišnjem nivou, što je značajan rast u odnosu na prethodne vlade Dejvida Kamerona i Tereze Mej. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: