MMF: Uspešan završetak trećeg razmatranja ekonomskog programa Srbije 1Foto: Fonet

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je odluku o uspešnom završetku trećeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI), saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Odbor izvršnih direktora MMF-a ocenio je da Srbija nastavlja uspešno da sprovodi definisani ekonomski program, uz dobre domaće faktore rasta, nisku inflaciju, zdrav finansijski sistem, sprovođenje strukturnih reformi i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u.

Naglašeno je da Srbija nastavlja da ostvaruje dobre ekonomske rezultate, uz rast koji je podržan svim komponentama – potrošnjom, javnim ulaganjima, izvozom i rekordno visokim prilivima stranih direktnih investicija.

Domaći faktori, odnosno snažna domaća tražnja, u potpunosti kompenzuje negativne uticaje iz spoljnog okruženja.

Zbog toga za 2020. godinu MMF projektuje rast Srbije po stopi od četiri odsto.

Odbor izvršnih direktora MMF-a je konstaovao i da se program sprovodi po planu ida su kvantitativni ciljevi za kraj septembra 2019. godine ispunjeni.

Ističe se i to da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da nastavlja da se kreće blizu donje granice inflacionog koridora NBS.

NBS, kako je ocenjeno, nastavlja da vodi adekvatnu monetarnu politiku i u uslovima niskih inflatornih pritisaka referentnu kamatnu stopu je od jula snizila tri puta.

Snažan priliv stranih direktnih investicija tokom većeg dela 2019. godine bio je faktor pritisaka na jačanje dinara, a u takvim uslovima NBS je na deviznom tržištu bila neto kupac deviza.

Odbor izvršnih direktora MMF-a je ocenio i da je finansijski sistem Srbije zdrav, o čemu svedoče svi pokazatelji, dok će važna podrška srednjoročnom rastu biti razvoj tržišta kapitala i nastavak dinarizacije.

Nastavljaju se i dobri fiskalni rezultati, uz dodatno smanjenje učešća javnog duga i napredak na planu reforme poreske uprave i jačanje okvira za upravljanje javnim investicijama.

Očuvanje fiskalne discipline očekuje se i u narednom periodu, uz ocenu da se fiskalnim deficitom od 0,5 odsto BDP-a, koji je planiran budžetom za 2020. godinu, obezbeđuje dalje smanjenje javnog duga, a istovremeno se stvara fiskalni prostor za kapitalne investicije i dodatno snižavanje poreskog opterećenja rada.

MMF je pozdravio dalje popravljanje uslova na tržištu rada, uz rast zarada i pad nezaposlenosti.

Odbor je ocenio i da nosioci ekonomske politike u Srbiji ostaju posvećeni sprovođenju strukturnih reformi i u 2020. godini, a radi povećanja potencijalnog rasta Srbije i daljeg rasta investicija. Odluku je Odbor doneo bez održavanja formalnog sastanka, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate Srbije, precizirano je u saopštenju.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je povodom odluke MMF-a istakla je da je, ako se imaju u vidu ekonomski rezultati Srbije, odluka očekivana.

„Srbija će nastaviti da sprovodi svoj ekonomski program jačanjem domaćih faktora rasta, čuvanjem inflacije na niskom nivou, kao i očuvanjem stabilnog i zdravog finansijskog sektora i u narednom periodu“, poručila je Tabaković.

Naglasila je i da će sve mere koje se donose imati za cilj rast životnog standarda građana i podsticajne uslove poslovanja za domaću privredu.

Instrument za koordinaciju politike odobren je Srbiji u julu 2018. na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Ekonomski program Srbije, koji je MMF podržao svojim Instrumentom, ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranje novih radnih mesta i dalji rast životnog standarda građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari