Tržište

"Srbija će na izvoz svinjetine u EU čekati četiri do šest godina"

"Srbija će na izvoz svinjetine u EU čekati četiri do šest godina"
Foto: N.N. | "Srbija će na izvoz svinjetine u EU čekati četiri do šest godina"

BEOGRAD - Srbija je poslije 30 godina prestala sa vakcinacijom svinja protiv svinjske kuge, ali će na izvoz svinjskog mesa u EU čekati još najmanje četiri, a možda i šest godina, izjavio je nekadašnji profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Vitomir Vidović.

Vidović, jedan od najtraženijih stručnjaka u regionu za podizanje farmi svinja, objasnio je da isto toliko srpske svinje neće moći ni u Rusiju, pošto to neće dozvoliti EU, čije članice nisu dozvoljavale preko svoje teritorije tranzit svinjskog mesa iz Srbije zbog vakcinacije protiv svinjske kuge, a avionski transport je bio neisplativ.

Nakon što je u Srbiji od 16. decembra ukinuta obaveza vakcinacije svinja protiv svinjske kuge, Vidović ukazuje da će se na eventualni izvoz u EU ipak čekati još minimum četiri, a možda i šest godina.

"Moraju da uginu sve životinje koje su vakcinisane, a najdugovečnije svinje koje se prase žive šest godina", rekao je za "Sputnjik" Vidović, koji je trenutno angažovan na podizanju jedne velike farme kod Vladivostoka na kojoj Rusi rade za potrebe Kine.

Vidović je upozorio da nije dovoljno samo ukinuti vakcinaciju protiv svinjske kuge da bi Srbija mogla da izvozi na evropsko tržište, već mora prestati i vakcinacija protiv virusne Aujeckijeve bolesti, koja se širi posredstvom pacova i miševa, u blizini šuma.

"Hrvati su napravili grešku, pa kad su posle četiri godine od ukidanja vakcinacije protiv kuge rekli: ’E sada mi možemo da izvozimo u Evropu‘, rečeno im je da ne mogu jer nisu prestali da vakcinišu Aujecki. Dakle, tek kad ukinemo i tu vakcinu onda ćemo biti u skladu sa evropskim standardima", tvrdi Vidović.

Odgovarajući na pitanje kako će se najefikasnije štititi obor od eventualne bolesti, on je naveo da postoje biosigurnosne mjere, kao i svuda u svijetu, a farme će se držati u ogradi.

"U krug farme ne može ništa da dođe, samo ptice. Na objektima postoje mreže na prozorima, a ljudi koji ulaze na farmu prethodno se presvlače pošto svuku sve sa sebe i istuširaju se, a kada izlaze urade to isto. I ne smeju da imaju svinje kod kuće. Dobiće jednu ili dve za poklon sa farme, da ne misle o mesu", naveo je Vidović.

On je istakao da je Srbija zbog vakcinacije svinja protiv svinjske kuge koja je "kao nigde drugde, trajala 30 godina", izgubila i tržište, pa tako i proizvođače svinja, ali i novac koji je otišao na vakcinaciju.

"Ako smo nekad izvozili za 763 miliona ondašnjih dolara godišnje, to pomnožite sa 30 godina. Eto toliko", dodao je Vidović.

Prema njegovim riječima, tome treba dodati i trošak vakcinacije koja se u posljednjih 15 godina sprovodila organizovano.

"Veterinari su dobijali 10 miliona evra za taj program, a to je za 10 miliona prasadi. Toliko je država morala da izdvoji godišnje. Odnosno, program je koštao oko 20 miliona evra jer morate platiti veterinarske stanice, farmaceutsku industriju i ostalo", istakao je Vidović.

On je ukazao na to da je najveća šteta napravljena zbog smanjenja gonda 1988. i 1989. godine, kada je Srbija imala 1.100.000 krmača, 1991. godine 930.000, a sada je, kako navodi, pitanje da li ima i 200.000 krmača.

"Sada zvanično proizvedemo 2,5 miliona svinja, a nezvanično, sa onim što se zakolje za svoje potrebe, oko četiri miliona. I ne samo što ne izvozimo, nego i uvozimo svinje iz EU. Prema nezvaničnim podacima klaničara, za devet meseci ove godine uvezli smo 3,5 miliona svinja u vrednosti od 151 milion evra", naveo je Vidović.

Prema njegovim riječima, šteta je i u tome što je puno porodica izgubilo posao u toj oblasti i ostalo bez primanja, a država uskraćena za dio budžeta i jedino je "trljao ruke uvoznički lobi".

Zato Vidović smatra da će proizvođači u Srbiji, i kada EU odobri uvoz srpske svinjetine, teško biti izvoznici.

Prema njegovom mišljenju, moći će da računaju samo na "lon poslove", one koje naruče iz Evrope jer ona već ima 50 miliona svinja viška.

Vidović je dodao da će srpski proizvođači, makar, moći da trguju.

"Neko će kod nas kupiti kilogram žive vage svinje za 1,5 evra i prodaće negde za 1,8 evra. Tako to rade, naročito Englezi. Kod nas kupe kukuruz po 120 dolara za tonu, a prodaju ga za 180 u Konstanci", objasnio je Vidović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije